Med litet tåg till saltfabriken i Torrevieja

on

En solig och blåsig höstdag åkte vi med turisttåg från centrala Torrevieja till den rosa saltsjön och saltfabriken. När man tittar på bilderna i efterhand ser det ut som att det är skidbackar med snö, men i själva verket är det enorma berg av salt.

Flera meter höga berg av salt.

Vi köpte biljetterna på samma plats där tåget går ifrån, på Paseo de la Libertad, ungefär där hippiemarknaden tar slut, på andra sidan gatan från Plaza Waldo Calero. Det fanns inte platser kvar till nästa avgång så vi fick vänta på tåget efter. Det gick ungefär en timme senare.

Biljetterna kostar 9,50 euro för vuxna och 8,50 euro för barn under 12 och ålderspensionärer.

Tidtabell och aktuella priser finns på Salinas de Torreviejas webbplats.

Karta som visar att tåget till saltfabriken går från Paseo de Libertad.

Man kunde välja mellan guidning på spanska eller på engelska. På vägen dit kom informationen från högtalare i tåget men vi hörde inget därför att det var en grupp spanska pensionärer som sjöng spanska sånger hela vägen till rosa saltsjön. Det var förmodligen roligare underhållning. Väl på plats berättade vår guide om saltfabriken och saltets betydelse för Torrevieja.

Turisttåg med lok och två vagnar.
Rosa saltsjö med saltberg i bakgrunden.

Från saltsjöarna i Torrevieja utvinner man varje år hela 600 000 ton salt. Ungefär hälften går på export. Det fraktas från hamnen i stora lastfartyg till framförallt USA och norra Europa.

Saltberg och backe där turister går upp.

Saltet används förutom till matlagning även som vägsalt och i olika industrier som läkemedelsindustrin eller textilindustrin.

Man har utvunnit salt i Torrevieja redan under romartiden, kanske ännu tidigare. Fram till 1803 skedde saltproduktionen i liten skala. Det året gjorde kung Carlos IV Torrevieja till stad och samtidigt inleddes en mer industriell saltproduktion.

Grävskopa bredvid berg av salt.
Utsiktspunkt högst upp på ett saltberg.
Ett av saltbergen har gjorts om till utsiktspunkt för turister.
Rosa saltsjö med tjockt vitt skum på stranden.

Att saltsjön är rosa beror på en alg som heter Dunaliella salina och en förhistorisk minikräfta som äter denna alg. Exakt hur den här processen går till har jag ingen aning om. Men fint blir det.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Stefan skriver:

    Var hår det ifrån
    Hållplatser ?

    1. Kia skriver:

      Hej! Hållplatsen för tåget till saltfabriken ligger på Paseo de la Libertad. Om du går till Plaza Waldo Calero kommer du att hitta hållplatsen på den sida av vägen där det finns marknadsstånd med t-shirtförsäljning och annat. Nästa stopp är saltfabriken, tåget stannar inte på någon ytterligare hållplats innan. Mvh, Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *