Vi ljudisolerade en vägg i vår spanska bostad

on

Vår lägenhet i Torrevieja var inte särskilt lyhörd. Tills grannen gjorde helrenovering och satte en mega-tv på väggen mot vår sänghuvudgavel. Då anlitade vi en firma som ljudisolerade hela väggen.

Vår granne är en trevlig äldre man som vi tror hör lite dåligt. Vid midnatt sätter han sig och tittar på tv på högsta volym till omkring två på natten. Det upptäckte vi när vi åkte till Spanien ett sportlov en kort tid efter att han renoverat färdigt.

Förutom att vi själva inte kunde sova fick vi lite småpanik eftersom vi hyr ut lägenheten till personer som turistar i Torrevieja. De första gästerna skulle komma i maj och vi kunde ju inte gärna hyra ut lägenheten om det var så lyhört.

Sovrum med säng, sängbord och en vit vägg bakom,
Det är svårt med före- och efterbilder när slutresultatet på ytan ser mer eller mindre likadant ut. som innan. Den stora förändringen är inuti väggen med en stor aluminiumprofil som är fylld med ljudisolerande plattor. Det här är före-bilden.

Vår fastighetsförvaltare som också är den som sköter vår uthyrning, hjälpte oss att ta in offerter för att ljudisolera sovrumsväggen mot grannen. Vi valde den sortens ljudisolering som används på skjutbanor. Vi ville vara säkra på att det skulle bli tyst.

Under tiden som vi var i Sverige jobbade byggarna på, under överinseende av fastighetsförvaltaren. De byggde in ljudisoleringen i aluminiumprofiler och la sedan en gipsskiva över. När väggen var målad och klar såg det precis ut som innan, bortsett från att väggen blivit tjockare. De la också in ljudisolering i klädgarderoben i sovrummet för att få med hela sovrumsväggen.

Hantverkarna var inne hos grannen flera gånger under arbetets gång och vred upp volymen på tv:n för att testa att den nya isolerade väggen gjorde sitt jobb. På påsklovet var vi där igen för att ta reda på resultatet. Det blev verkligen knäpptyst.

Vit vägg med en tavla mitt på.
Efter att väggen blivit ljudisolerad var det en fröjd att kunna sova ostört. Firman flyttade takstuckaturen inåt eftersom väggen blivit tjockare. Har tyvärr ingen bättre efter-bild.

Vad kostar det då att ljudisolera en innervägg för att det är lyhört i ens hus eller lägenhet i Spanien? För oss gick det på 2100 euro (2019). Väggen är cirka 3 meter bred.

Här är (på engelska) vad som ingick i jobbet, samt att de städade väldigt fint efter sig:

 • Molding replacement.
 • Tiling skirting board
 • Aluminum profiles
 • Special anti noise isolation
 • Plasterboard fixed with skrews
 • Plastering of all the joints.
 • Gotele (drops)
 • Painting

Att ljudisolera en vägg är ett jobb som inte syns på utsidan – efteråt ser man ju bara en helt vanlig vitmålad vägg – men det blev verkligen en enorm skillnad. Nu kan farbrorn titta på tv bäst han vill mitt i natten.

Mer läsning om renovering i Spanien

Första resan renoverade vi dygnet runt

Höjde elkapacitet och bytte varmvattenberedare

7 kommentarer Lägg till din

 1. Lena skriver:

  Hej, har ett liknande problem med grannar som har en helt annan dygnsrytm och inte är tysta efter 24.00. Skulle gärna få kontakt med firman du använde om det går.

  1. Kia skriver:

   Hej Lena! Jag har helt missat din kommentar, ledsen för det! Det kanske redan har löst sig för er? Jag har skickat en förfrågan till vår fastighetsförvaltare som vi anlitar om firman fortfarande finns kvar. Det är några killar från Ukraina som har byggfirman och mycket har ju hänt i världen sedan de ljudisolerade vår vägg. Jag återkopplar så fort jag vet mer. Mvh, Kia

 2. Michael skriver:

  Hej Kia
  Vad heter firman som ljudisolerade er vägg Tacksam för svar
  Mvh Michael

  1. Kia skriver:

   Hej Michael! Förlåt att du fått vänta på svar! Jag har kvittot med kontaktuppgifterna i en pärm i Spanien, befinner mig i Sverige. Har dock mejlat vår fastighetsförvaltare i Spanien och frågat. Hör av mig när jag vet mer, förutsatt att firman finns kvar fortfarande. Ett tips är att inte snåla utan att ta de dyraste materialen för att få det så tyst som möjligt. Mvh, Kia

 3. Lena Fernqvist skriver:

  Hej Kia, tack snälla för svar.
  Det har inte löst sig så jag väntar gärna på uppgifter.
  Såg också att Du rekommenderade att inte snåla på materialet😉.
  Mvh Lena

 4. Lena skriver:

  Hej, vet inte om du fått mitt meddelande men vi har anlitat killarna du rekommenderade. De har isolerat en vägg, tyvärr har vi inte kunnat kolla hur effektivt det blev då grannarna åkte hem innan det blev klart.
  Mycket duktiga och trevliga killar. Tack för tipset! Mvh Lena

  1. Kia skriver:

   Hej Lena! Vad roligt att du är nöjd med deras jobb! Det borde vara tyst även när grannarna kommer tillbaka. Har man en tunn vägg mot grannen gör det enorm skillnad med en ljudisolerande vägg. Ha det så trelligt i din numera förhoppningsvis tysta bostad. Mvh Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *