Vad kostar det att äga en bostad i Spanien?

on

Här spaltar vi upp alla driftskostnader för vår lägenhet i Torrevieja, Spanien, för 2023. Där ingår kostnad för el och vatten men också fastighetsskatt, hemförsäkring och avgift till föreningen.

När vi räknade ihop alla kostnader för 2023 landade vi på 3 005 euro, det blir i snitt 250 euro i månaden. Enligt valutaomvandlaren på di.se 2024-03-13 motsvarar 250 euro 2 800 kronor. Det är 6,5 % högre kostnad än vad vi hade 2022. Inflationen har drivit upp priserna även i Spanien.

Vad ingick i dessa 250 euro per månad under 2023?

Alla belopp är avrundade till hela euro. Bostaden är en lägenhet på 75 kvm. Bostadslån är inte med här, bara drift och andra löpande kostnader kopplade till boendet.

UtgiftRäknat per månadRäknat för hela året
Vatten20 euro245 euro
El59 euro713 euro
Avgift till föreningen37 euro449 euro
Hemförsäkring16 euro193 euro
Internet (fiber) och kabel-tv31 euro370 euro
Fastighetsförvaltning25 euro303 euro
Deklarationsavgift, två personer14 euro170 euro
Bankavgift5 euro60 euro
Fastighetsskatt (IBI)21 euro246 euro
Kommunal sopavgift (basuras)4 euro43 euro
Skatt för icke-residenta, två personer18 euro212 euro

Lägenheten var bebodd 97 av årets 365 dagar, dels av oss själva, dels av turister, mestadels spanska och franska .

Vardagsrum med soffa och matbord.
Vårt vardagsrum i Torrevieja.

Kommentarer för varje utgiftspost

Vatten

Kostnaden för vatten i Spanien är inte en av våra största utgifter. 2023 blev det i snitt 20 euro per månad. När vi är där använder vi dusch, diskmaskin och tvättmaskin i stort sett varje dag. Under en resa på två veckor gjorde vi av med 5 kubikmeter. De som bor i hus med egen pool har förstås högre vattenkostnad.

El

Kostnaden för el är den enskilda utgift som man enklast kan påverka själv. När lägenheten är tom och elen avslagen betalar vi cirka 30 euro i månaden i fast avgift. De kallaste eller varmaste dagarna på året när vi använder luftvärmepumpsystemet många timmar varje dag räknar vi med en förbrukningskostnad på 8 euro per dag. På våren och hösten när vi varken behöver värme eller kyla ligger kostnaden på 3 euro per dag för vanlig förbrukning som lampor, matlagning, tvätt, tv och datorer.

Är elen dyrare eller billigare i Spanien än i Sverige? Svaret är att elen sedan en tid tillbaka är dyrare i Sverige. Men det är inte så enkelt att själv jämföra sin svenska elräkning med sin spanska elräkning.

Tittar man på Eurostat som är proffs på att jämföra elpriserna i olika europeiska länder ser vi att priset i Spanien i deras senaste statistik är 0,1823 euro/kWh och i Sverige 0,2628 euro/kWh, det vill säga att elen i Sverige är cirka 44 % dyrare.

I Eurostats siffror ingår även skatt, så att man ska kunna se den verkliga kostnaden per kWh. Eurostats statistik över elpriser i Europa hittar du här.

Avgift till föreningen

Två gånger om året betalar vi en avgift till husföreningen, varje gång dras 225 euro. Avgiften varierar beroende på hur man bor och vad som ingår. Vi har en liten avgift eftersom vi inte har så många gemensamma utrymmen. Det handlar om trappstädning, hissunderhåll och löpande underhåll av fastigheten.

Kommer det en större renovering får alla dela på kostnaden och så betalar man extra i ett antal månader.

Om man har pool, trädgård, lekpark, tennisbana, gym och annat i sin förening blir avgiften förstås högre. 100 – 200 euro i månaden kan det kosta.

Hemförsäkring

Inte heller hemförsäkringen är en stor utgift. 16 euro per månad kostar vår hemförsäkring hos Mapfre. Att vi valde just Mapfre är för att min man är tredje generationen med semesterboende på Costa Blanca. Hans farfar gjorde en gång i tiden en noggrann jämförelse mellan försäkringsbolag och vad som ingår i villkoren. Han var nöjd i alla år och fick hjälp varje gång något hände. Även mina svärföräldrar är nöjda Mapfre-kunder och fick nu senast hjälp med reparation efter en vattenläcka.

Faktum är att även vi nu behövt kontakta Mapfre. Grannen nedanför oss hade vattenskada och de trodde att vattnet eventuellt kom från vår lägenhet. Då hörde vi av oss till Mapfre som undersökte vattenskadan och kunde konstatera att vattnet läckte in från något annat ställe än från oss. Vi behövde inte göra något, Mapfre skötte allt.

Internet och kabel-tv

För våra 31 euro, eller för att vara exakt, 30,87 euro i månaden hos TVT Fibra, har vi 600 Mbit fiber och över 100 tv-kanaler. Vilket internet och tv man kan få beror på vilket bolag som finns i huset eller i området. Vi har valt ett fast abonnemang, men det finns också företag med abonnemang som är påslagna enbart när man är på plats i Spanien.

Fastighetsförvaltning

303 euro om året betalar vi för tillsyn av lägenheten varannan vecka. Vår fastighetsförvaltare (även kallad key holder) tittar igenom att allt ser bra ut och spolar i toaletter och kranar. Har det varit storm eller liknande gör han en extra koll. Är det något på gång i fastigheten som påverkar oss så pratar han med styrelsen. Behöver vi extra hjälp kostar det 10 euro i timmen, till exempel för att släppa in hantverkare, som när vi behövde en ny blandare i badrummet. Särskilt under pandemin var det ovärderligt med tillsyn eftersom det var svårt att resa till Spanien.

Deklarationsavgift

2023 betalade vi 85 euro per person till vårt juridiska ombud för hjälp med deklarationen. Eftersom vi hyr ut vår lägenhet tar ombudet också hand om skatter och deklaration för uthyrningen. Den kostnaden tar vi inte upp här.

Bankavgift

Bankavgifter är ett kapitel för sig. För 2023 betalade vi 60 euro till Sabadell. Detta trots att vi 2021 hade ett möte med banken om avgiftsfrihet mot att vi satte in 700 euro per månad på Sabadellkontot och dessutom köpte fonder för 10 000 euro. Men 2022 ändrades reglerna igen och vi fick börja betala 20 euro per kvartal.

Här känner man sig ju något lurad, särskilt som vi förde över pengar från vårt pensionssparande till Spanien när börskurserna var höga under 2021 för att sedan falla under 2022. Nu är det ju så med börsen att den går upp och den går ner. Nu 2023 är fonderna värda 10 000 euro igen.

Hur som helst fortsätter vi att betala 700 euro per månad till vårt konto i Spanien. Om man sätter in den summan och har utgifter för bostaden på 250 euro så blir det 500 euro över.

Det är fullt tillåtet att flytta tillbaka pengarna till sitt svenska konto, alla 700 euro om man vill det. Då får man tänka på att det blir en valutaförlust varje gång man flyttar sina pengar även om man gör en avgiftsfri sepa-överföring. Har man möjlighet kan man låta pengarna vara kvar på kontot att användas till ens levnadsomkostnader och underhåll av bostaden när man är på plats i Spanien. Vi håller till exempel på att spara till att byta ut lägenhetens fönster.

Fastighetsskatt

En gång om året dras fastighetsskatten, Impuesto sobre Bienes Inmuebles, förkortad IBI. Den baseras bland annat på bostadens storlek och läge, till exempel om man bor strandnära eller har nära till restauranger eller köpcentrum. För oss blev det 246 euro för 2023. Det är det lokala skatteverket Suma Gestión Tributaria som drar skatten och det enklaste är att ha autogiro.

Kommunal sopavgift (basuras)

Suma drar också avgiften för sophämtning och avlopp, totalt 43 euro för hela 2023.

Skatt för icke-residenta

Den tredje skatten som Suma drar från vårt konto varje år är skatten för icke-residenta, personer som äger bostad men inte är bosatta i Spanien. Det är en inkomstskatt som baseras på en hypotetisk inkomst av uthyrning av ens bostad. Om man faktiskt hyr ut sin bostad minskas denna skatt för de dagar som bostaden varit uthyrd därför att man då redan betalat skatt för de dagarna. För oss blev det 212 euro för två personer under 2022. Hade vi inte hyrt ut lägenheten hade icke-residentskatten blivit högre.

Är det värt det?

Ja, absolut, alla dagar i veckan. Det här är vårt bästa köp någonsin. Månadskostnaden är ett litet pris att betala för livskvalitet.

Mer läsning: Hur hittar man en bostad att köpa i Spanien?

Innan vi åkte ner till Spanien och träffade en mäklare letade vi på nätet. På spanska Idealista, svenska Hemnet och flera andra sajter. Det har vi skrivit några rader om.

Var börjar man leta om man vill köpa lägenhet eller hus i Spanien?

Hur mycket kostar det att köpa lägenhet i Spanien?

Fotografier: privata från familjen

26 kommentarer Lägg till din

  1. Ann-Louis skriver:

    Hej,
    Tack för en mycket bra sammanställning, helt fantastiskt arbete du gjort. Vi är på väg att köpa bostad i Mil Palmeras.

    1. Kia skriver:

      Hej! Vad roligt att ni hade nytta av sammanställningen. Mil Palmeras är fint, ni kommer säkert att trivas med er nya bostad.

  2. Helena S S skriver:

    Mycket intressant läsning och jättebra info!!
    Vi har precis köpt en lgh I Playa Flamenca och funderar nu över hur vi smidigast ska betala de löpande utgifterna. Vi har hört att man dels kan öppna ett spanskt bankkonto mot en årsavgift på runt 200€ eller skaffa oss ett svenskt eurokonto ned autogiro. Det sistnämnda verkar svårt att få till.

    Hur gör ni? Tar tacksamt emot tips!!
    //Helena

    1. Kia skriver:

      Hej Helena! Roligt att du har haft nytta av infon! Och grattis till köpet! Det är nog en smaksak vad man väljer att göra. Vi har spansk bank. Juristen hjälpte till att sätta upp alla autogiron åt oss när vi köpte lägenheten och vi har inte sett någon poäng med att ändra på något. Bankkontot kostar 160 euro per år, men det går att komma undan avgiften genom att göra större månadsinsättningar och köpa till något ytterligare som en hemförsäkring. Mina släktingar har eurokonto hos Handelsbanken och är nöjda med det, de har fått alla autogiron att funka. Tror det handlar om hur bra man är på att förklara saker på spanska till de bolag som skickar fakturan. Det är inte alla svenska banker som har eurokonto, men vet att även SEB har. Mvh Kia

      1. Helena skriver:

        Hej KIA!
        Tack! Vi är jättenöjda med köpet 😊 och riktigt längtar till vårt tillträdes datum 🤗
        Jag har pratat med min bank, Swedbank, och där går att ha ett eurokonto men utan autogiro så kanske att det är smidigare att öppna ett spanskt konto som du beskriver.
        Tack snälla för bra svar och tips!! Må så gott!!
        /Helena

  3. Anki skriver:

    Tack för en bra sammanställning. Väldigt nyttig läsning inför vårt köp i Estepona. Visste inte att men kan betala via konto i svensk bank. Det verkar vara billigare. Finns det någon annan fördel med att ha slank bank?
    Hälsningar
    Anki

    1. Kia skriver:

      Hej Anki! Trevligt att höra att du haft nytta av sidan! Våra släktingar sa upp sin spanska bank därför att de tyckte kvartalsavgifterna var för höga. Vi tycker det är bra med spansk bank därför att då kan man passa på att sätta in lite extra när eurokursen är bra, som till exempel nu när man för första gången på länge får en euro för under tio kronor. Har man kort i spansk bank blir varje enskild betalning också billigare jämfört med om man betalar med svenskt kort. Det kanske inte spelar så stor roll om man bara åker på semester, men om man till exempel ska renovera ett badrum eller köpa nya sängar så blir det en del pengar. Lycka till med er nya bostad i Estepona! Har inte varit där själv, men har hört att det är väldigt fint. Mvh Kia

  4. Tonny skriver:

    Tack för en hjälpsam sammanställning, då vi försöker få ihop en budget överblick var den värdefull. Lite utmanande bonus fråga, går det att uppskatta vad det kommer att kosta att inreda en 3a(2st sovrum+vardagsrum). Förstår att smak och tycke avgör, men bara nyfiken på om någon vågar uppskatt?
    Tack på förhand, Tonny

    1. Kia skriver:

      Spännande fråga! Hoppas någon hakar på och gör en uppskattning! Om vi tänker oss att det handlar om ren inredning – möbler, lampor, gardiner mm, och inte vitvaror, renovering, AC, fiber, tv etc – så har jag en idé. 2500 euro för vardagsrummet, 1500 euro per sovrum om varje sovrum är för två personer, 500 euro för köket inklusive porslin, pannor mm, 250 euro för balkongen, 200 euro för hallen och 50 euro för badrummet. Totalt 6500 euro. Vill man få det billigare finns en hel del trevliga second-hand-butiker, om man har tid att åka runt. Lycka till med budgeten! Mvh Kia

  5. Tonny skriver:

    Tack Kia för dina delade tankar, du förstod mina funderingar helt rätt(Ren inredning)!! Hade varit trevligt med fler inlägg om någon har något att dela med sig. Vi är i status bestämma oss för att köpa nytt utanför Malaga…. Tack Kia, kommer säkert fler frågor och delningar av egna erfarenheter på vägen 🙂
    /Tonny

    1. Kia skriver:

      Hej! Sorry, ditt svar blev liggande, trodde jag hade klickat på ”godkänn”. Så jag bara upprepar din uppmaning – om någon har bra tips eller erfarenheter från att inreda en bostad i Spanien, skriv gärna här! /Kia

  6. Magnus skriver:

    Hur på vilket sett hyrde ni ut er lägenhet, hyrde ni ut själv eller förening

    1. Kia skriver:

      Hej! Vi hyr ut vår lägenhet via en uthyrningsfirma. De annonserar på olika ställen t ex Airbnb och Homeaway. De tar sedan hand om bokning, betalning, tar emot gästerna och lämnar ut nycklar, registrerar gästerna hos Guardia Civil, är tillgängliga under vistelsen om det blir något problem, och på slutet städar de lägenheten och tvättar lakan och handdukar. Deklaration och skatteinbetalningar på uthyrningen gör sedan en fristånde jurist. Det vi gör själva är att försöka hålla lägenheten i bra skick. Vi går igenom allt efter säsongen och byter ut t ex förstörda handdukar och glas som gått sönder. Vi ser också till att ha välfyllda förråd med tvättmedel, maskindiskmedel, handtvål, schampo, med mera. Vi har ingen möjlighet att ta hand om uthyrningen själva på grund av att vi bor i Sverige. När vi är i Spanien bor vi själva i lägenheten. Hoppas mitt svar kan vara lite vägledning för dig hur du själv planerar att göra. Lycka till med eventuell uthyrning! Mvh, Kia

  7. Daniel skriver:

    Hej,

    Hur fungerar det om man behöver göra ett större projekt?
    Exempelvis byta tak, stamrenovering, putsa om fasaden etc, ja ett projekt i 10 miljoners-klassen.
    Om det är 10 längdenheter i huset, får varje lägenhet betala motsvarande 1 miljon då?

    Tacksam för svar.

    Med vänlig hälsning, Daniel

    1. Kia skriver:

      Hej! När man gör en större renovering så brukar man öka månadskostnaden i så många månader som behövs för att renoveringskostnaden ska bli betald. Till exempel att varje lägenhet får betala 300 euro var i 10 månader. Om en fastighet är så eftersatt att man måste göra en jätterenovering så är min spontana gissning att presidenten för föreningen får kicken därför att han eller hon haft så dålig koll på underhållet. Få skulle rösta igenom en renovering i den prisklassen. Då skulle man nog prioritera det viktigaste först och göra en plan över många år. Sedan får man tänka på att renoveringar inte är lika dyra i Spanien som i Sverige. I vårt hus går rören i ett schakt, så stambyte gör man i schaktet utan att behöva bryta upp badrum etc. Yttertaket är ett platt betongtak så det är inte heller så dyrt att underhålla. Fönster får var och en byta själv. Så även om det är teoretiskt möjligt så tror jag inte du behöver vara särskilt orolig för att helt plötsligt behöva betala 1 miljon kr i renovering. Mvh, Kia

  8. Dijana skriver:

    Hej Kia undrar vilka ni anlitar för uthyrning? Är själv intresserad men vet inte i vilken ända jag ska börja. Tack

    1. Kia skriver:

      Hej Dijana! Det finns många företag i Torrevieja som jobbar med uthyrning, ett tips är att gå med i Facebookgruppen ”Köp, sälj och uthyres i Torrevieja” där du kan få kontakt med representanter från flera av företagen. Vi anlitar Miramar Holidays – Torrevieja Property Management. https://www.miramarholidays.com/ Det är ett brittiskt familjeföretag som funnits i Torrevieja i närmare 20 år. I paketet ingår att de tittar till vår bostad varannan vecka året om – spolar i toaletter, sätter på kranar, kollar att allt är ok efter stormar mm. För själva uthyrningen sköter de allt – annonsering, tar emot gäster och lämnar över nycklar, checkar ut och kollar att allt ser bra ut, och ordnar med slutstädning och tvätt av lakan och handdukar. Sedan skickar de oss kvitton som vi skickar vidare till personen som sköter vår deklaration. Ett tips är att ta in offert från flera företag och att sedan träffa dem personligen innan du bestämmer dig. Lycka till! Mvh Kia

      1. J skriver:

        Hur mycket får ni in på uthyrning??

        1. Kia skriver:

          Hej! Det är svårt att svara på. Vi började med uthyrning sommaren 2019, året därpå var det pandemi så 2020 och 2021 avbokade nästan alla. Nu sommaren 2022 har turisterna börjat återvända och vi har fått bokningar igen. Eftersom det än så länge har varit en så ojämn inkomst har vi inte heller brytt oss om att räkna på vad vi lagt ut för byte av badlakan, glas, stekpannor och annat som förstörts. Vi har hittills bara deklarerat själva inkomsten och gjort avdrag för el och vatten, inget för inköp av saker vi behövt ersätta, därför har vi ingen bra siffra på vad vi fått in. Vårt mål är att uthyrningen ska täcka alla fasta kostnader utom lånet. Där är vi inte än, men det är ett helt rimligt mål om turismen kommer upp på en normal nivå igen. Mvh Kia

  9. Joachim skriver:

    Hej där!

    El kostnaden är ca. 2 500 € per år om ni skulle bott där under ett helt år om jag förstått dig rätt!?!

    Bästa hälsningar Joachim.

    1. Kia skriver:

      Hej! Kanske… Vi har rörligt elpris så det är lite svårt att säga, plus att vi några sommarveckor hyr ut lägenheten till turister. Är det spanjorer så är de vana att tänka elsnålt och sätter t ex inte på AC:n i onödan, är det turister från nordligare trakter tänker de inte alltid på hur extremt dyrt det är att kyla ner en bostad. Har hört exempel från vår uthyrare angående en annan lägenhet där en svensk familj gick ut till stranden och lämnade AC:n på hela dagen trots att lägenheten var tom. Det beror också på hur många man är i familjen och hur bra var och en förstår hur man sparar på elen. Om vi själva skulle bo heltid i lägenheten tror jag att vi skulle kunna hålla elkostnaden bra mycket lägre än 2500 euro per år, kanske hälften. På våren och hösten är klimatet behagligt och man behöver varken värme eller kyla. Man kan också till exempel tvätta kläder på helgerna istället för på vardagar för att få en lägre elkostnad. Hoppas mitt svar kunde var till hjälp! Mvh, Kia

  10. Thomas skriver:

    Snygg sida och bra information. Tack!

  11. Bonnie skriver:

    Hej, jag hörde av en bekant att om man har gäster dvs inte uthyrning men släktingar som lånar bostaden när man själv inte är där att dessa måste registreras. Tänkte nämligen att min mor eller bror skulle åka ner på vintern när jag som ägare skulle vara där mest vår och höst. Måste man registrera gäster även när man är där själv?

    1. Kia skriver:

      Hej! Ledsen att du fått vänta på svar! För att få ett helt korrekt juridiskt svar bör du fråga Guardia Civil som är den instans där man registrerar gästerna – reglerna kan skilja sig åt beroende på var i Spanien det är. Jag ställde samma fråga till vår uthyrningsagent när mina svärföräldrar skulle bo i lägenheten utan oss. Enligt honom är det inga problem att nära släktingar lånar ens bostad – föräldrar, syskon, barn. Om det däremot är folk som inte är släkt som bor i lägenheten och Guardia Civil ringer på för ett stickprov, kan de börja misstänka svartuthyrning. När vi själva varit i lägenheten och haft gäster har vi inte behövt registrera att de är där. Mvh, Kia

  12. Monika skriver:

    Hej, tror det står fel i början ”När vi räknade ihop alla kostnader för 2022 landade vi på 2 812 euro, det blir i snitt 234 euro i månaden. ”? Ni menar 2812 KR?

    1. Kia skriver:

      Hej Monika! Tack för att du hör av dig! Jag tror att det ska stämma som det står, det vill säga att kostnaderna för 2022 blev 2812 euro. Sedan om man delar den summan på 12 får man en månadskostnad på 234 euro. Jag ska se om jag kan skriva det tydligare på något sätt. Mvh, Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *