När äter spanjorer middag?

on

Vill man äta lunch i Spanien klockan 12 upptäcker man snabbt att lunchserveringen inte har börjat. Och ingen äter middag klockan 18. Då är det dags för mellis.

Hur ser då de spanska matvanorna ut? När äter man i Spanien? Vi tittar på mattiderna och börjar förstås på morgonen.

Frukost (desayuno) klockan 8.30 – 10

Spansk frukost brukar bestå av kaffe med baguette eller något slags bakverk till exempel Magdalena eller Churros. Många tar bara en kopp kaffe och inget annat (säkert mätta efter middagen som man äter sent!). Man går ut på morgonen och köper sig nybakat bröd.

Churros och fyra små skålar med chokladsås.
Äter man churros till frukost är det förmodligen vanligast att gå till en churrosvagn. Den här lite lyxigare varianten med fyra sorters choklad att doppa sina churros i hittade vi på Chocolatería Valor i Torrevieja, ett café precis mitt i centrum.

Om man bara dricker en kopp kaffe till frukost är det vanligt att fylla på med mellis 10.30 – 12, ungefär samma som man har till frukost.

Lunch (almuerzo eller la comida) klockan 14 – 16

Innan lunchen kan man äta lite tapas (äggrätter som tortillas, olika tillagade grönsaker, spanska korvar, chips, med mera). Ofta får man det på köpet om man beställer en caña (litet glas öl), litet glas vin eller annan dryck. Detta äter man på café även om man äter lunch hemma efteråt.

På lunchen är det förmånliga priser på många restauranger, man kan få 2 eller 3 rätter billigt – menú del día. Det kan kosta 10 – 15 euro och då får man förrätt, varmrätt, efterrätt eller kaffe, dryck, bröd och sallad. Mer exklusiva restauranger har förstås andra priser men sällan mer än 35 euro.

Det är också nu det är siesta, många affärer har stängt mellan 14 och 17. Många lunchserveringar börjar redan klockan 13 för den som vill äta tidigt.

Skylt med olika maträtter som ingår i dagens lunch.
Så här kan menú del día se ut på en kvarterskrog. Minns inte namnet på restaurangen, tyvärr. För 13 euro bjöd de denna dag på förrätt, varmrätt, bröd, sallad, efterrätt och ett glas valfri dryck.
Penne med köttfärssås och riven ost.
Det här var en av varmrätterna vi fick till menú del día på Restaurante Mare i marinan i Torrevieja.

Mellis (merienda) klockan 17.30 – 19.30

Om man ätit något lätt och inte en menú del día till lunch behöver man kanske fylla på för att klara sig fram till middagen. Nu kan man ta en macka, en liten bit korv eller ost, en kopp kaffe eller något sött som glass eller churros i choklad.

Skivade spanska korvar och skinkor och ost.
Vi var några stycken som var sugna på lite korvar och ostar till mellis. Då beställde vi in en stor tallrik och delade på.
Meny där det står vad olika maträtter kostar.
Här är en av menyerna på la Bodeguita i Torrevieja där vi beställde in Tabla Iberica med korvar och ostar. 19 euro kostade brickan och då ingick ett lerkrus med vin att dela på.

Middag eller kvällsmat (cena) klockan 20 – 23

Om man inte fick sig någon merienda kan man ta lite tapas och en liten öl innan middagen. Middagen är ofta lättare, särskilt om man ätit en trerätters menú del día till lunch.

Lammkotletter med pommes.
Stekta lammkotletter med stekta grönsaker och pommes frites på kvarterskrogen Estocolmo i Torrevieja. Namnet till trots så finns här ingen svensk mat, bara spansk husman.
Glass, jordgubssås och färska bär.
Den här lyxiga efterrätten fick vi efter en god middag på den belgiska restaurangen Sunset Beach i Torrevieja.

Mer läsning på temat mat

Pris för mat, dryck och aktiviteter i Torrevieja

Mat drinkar och annat gott i Torrevieja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *