En titt på konstverken runtom i Torrevieja

on

En kvinna som ser sorgset ut över havet, en orkester som spelar musik och en svensk seglare. Allt detta är statyer i Torrevieja. Konsten man ser har nästan alltid en koppling till stadens historia.

Nils Gäbel

Vi börjar med den svenska seglaren Nils Gäbel. Statyn som föreställer honom rattande en segelbåt finns uppförd nästan precis framför Torre del Moro. 1963 seglade han in i Torreviejas hamn med sin familj och blev därmed den första utländska invånaren i Torrevieja. Han grundade sedan det första skandinaviska samhället på Costa Blanca, urbanisationen Lomas del Mar intill La Mata-stranden.

Staty av man som håller i ett stort seglarroder.
Blombuketten har någon förbipasserande lagt i Nils Gäbels hand.

La Bella Lola

Alla som promenerar längs med strandpromenaden lägger märke till statyn av kvinnan som sitter på en bänk och ser ut över havet. Skulptrisen Carmen Fraile har fångat La Bella Lolas tragiska historia. År 1919 gav sig Lolas man Antonio ut på havet tillsammans med sina fiskarkollegor och kom aldrig mer tillbaka. Sökandet efter fiskarskeppet La Gaviota avslutades efter ett tag, men Lola gav aldrig upp hoppet om sin älskade Antonio. Hon fortsatte att sitta på klipporna och spana ut över havet.

Staty av kvinna som sitter på en vit bänk på en klippa vid havet.

Hombre del Mar

Precis där piren i Torrevieja börjar står en staty som är en hyllning till alla som arbetar till havs. El Hombre del Mar är skulpterad av Josep Ricart. Han vann en tävling 1972 om vem som kunde skapa bästa monumentet på temat mannen och havet. Instruktionen var att det skulle vara en pelare med en ensam man högst upp. På pelaren skapade konstnären fyra reliefer som symboliserar fyra yrkesområden relaterade till havet – handel, fiske, sport och flottan.

Pelare med en staty högst upp med en sjöman som håller ett ankare.

Plaza Waldo Calera

Med en stor fontän och bänkar dekorerade med keramikplattor i havets färger – vitt och olika blå nyanser – är Plaza Waldo Calero en populär plats att besöka. Utseendet på bänkarna är inspirerat av havets vågor som är i ständig förändring.

Torget har fått sitt namn efter den prominenta militärofficeren Waldo Calero som var Torreviejas borgmästare på 1920-talet. Han är kanske mest känd för att ha initierat bygget av den långa piren och moderniserat hamnen. Piren, eller vågbrytaren, blev ett välkommet skydd mot de östliga stormarna som tidigare slet upp skeppens förtöjningar i hamnen. Också de sjömän som överraskades av vädret kunde med lite tur segla in bakom vågbrytaren och undkomma stormen eller till och med döden.

Mosaikbänk i vitt och blått framför en fontän.
Bild från förr i tiden av ett torg med en taxiparkering och små stånd som säljer saker.

Den här bilden visar hur det såg ut på platsen innan Plaza Waldo Calero uppfördes. Då hette det Plaza de las Delicias. På torget fanns bland annat en liten turkos kiosk där Doña Magdalena Montesinos Alarcón sålde hemmagjort godis. Foto: Torrevieja Salada

Monumento al Coralista

I ena änden av gånggatan Paseo Vistalegre invid hamnen i Torrevieja, hittar vi Monumento al Coralista, ett konstverk som är en hyllning till Torreviejas körsångare. Monumentet är en fontän som kantas av sex reliefer som har att göra med musiken eller kulturen i Torrevieja. Pedro Llorente heter konstnären bakom verket.

Monumento a los Músicos Torrevejenses

På den andra änden av gånggatan Paseo Vistalegre med den långa pergolan hittar vi Monumento a los Músicos Torrevejenses som är skulpturer föreställande fyra musiker och en dirigent. Bronsfigurerna i naturlig storlek är skapade av Carmen Fraile som en hyllning till alla musiker i Torrevieja.

Staty av dirigent som dirigerar en orkester.
Staty av fem musiker som står i en ring och spelar instrument.

Guardia Civil 175 aniversario

2019 firade Guardia Civil 175-årsjubileum. Det uppmärksammade Torrevieja stad genom att beställa ett konstverk som de ställde på gräsplätten precis bakom monumentet med de fem musikerna.

Guardia Civil – civilgardet – är en beväpnad halvmilitär polisstyrka som finns till för att arbeta med ordning och säkerhet vid sidan av spanska polisen och försvarsmakten. 

Staty som visar hur en civilgardist i Spanien var klädd på 1800-talet.

Las Columnas

De fem pelare som populärt kallas Las Columnas, eller formellt Monumento a las Culturas del Mediterráneo, finns att beskåda i en liten park vid Punta Carral o Margalla direkt efter Playa del Cura om man promenerar mot Los Locos. Varje pelare symboliserar var och en av de fem kulturer som finns runt Medelhavet.

Dekorerade pelare i en park.

Catedral Gotica de Toledo

Detta konstverk finns i skateparken i Torrevieja och enligt en skylt föreställer verket den gotiska katedralen i Toledo. Eller kanske snarare halva den katedralen, därför att själva originalkatedralen i Toledo också har en del med en rund kupol.

La Mujer del Marinero

Vid kröken på piren i Torrevieja står sjömannens hustru, la Mujer del Marinero, och vinkar av ett fartyg. Hon är en hyllning till alla de kvinnor som sett sina familjemedlemmar segla ut på havet. Skulptrisen som skapat statyn heter Carmen Fraile.

Staty av kvinna som står och vinkar mot havet.

Vendimiadora de La Mata

Framför kommunbyggnaden i La Mata står en staty av en skördekvinna som håller på och plockar vindruvor. I ena handen har hon en klase vindruvor, mot höften håller hon ett fat där hon samlar vindruvorna. På marken vid hennes fötter står ett vinkrus. Statyn är en hyllning till de spanska traditionerna, skapad av Vicente Marín Morte.

Staty av kvinna i klänning som skördar vindruvor.

Monumento al Salinero

Detta monument till Torreviejas saltarbetares ära är skapat av Carmen Fraile, precis som många andra av skulpturerna i Torrevieja. Denna grupp av statyer finns att beskåda i parken invid Avenida de la Estación, nära minigolfbanan.

Staty med grupp av saltarbetare som står i en damm i en park.

Foton: Familjens privata, utom den gamla bilden på torget Plaza de las Delicias som kommer från Torrevieja Salada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *