Tintero – Torreviejas nya utsiktspunkt

on

I november 2023 revs en av Torreviejas mest ikoniska byggnader – Kiosko El Tintero vid Playa del Cura. Nu är platsen som en liten udde av betong där man kan gå ut och beundra utsikten över havet och stranden.

Utsiktsplatå vid havet.

Torrevieja kommun hade gärna bevarat byggnaden som stått där i olika skepnader i 80 år och i sitt nuvarande utseende sedan 1950-talet. De lyckades inte överklaga beslutet. Det kommunen nu hoppas på är att själva plattformen ska få tillåtelse att stå kvar som en utsiktsplats.

Så här såg det ut innan byggnaden revs:

Uteservering byggd precis på stranden.

Kiosco del Tintero en restaurang med utsikt över havet.

Det som ligger bakom rivningen av byggnaden är lagen om strandskydd (Ley de Costas) där man vill att kusten ska vara allmänt tillgänglig för befolkningen och inte privatägd.

Efter tolv års juridisk kamp kunde staten återta äganderätten till marken. En privat familj hade i årtionden haft tillstånd att bedriva sin kiosk- och restaurangverksamhet på platsen.

Utsiktsplatå vid havet med palm i förgrunden.

Inte ett spår ser man av byggnaden som tidigare stod på platsen. Det man kan fundera över nu är vad platsen ska få för namn. Kanske Mirador de Tintero kunde vara passande?

Ley de Costas hanteras av regeringsministeriet Ministerio para la Transición Ecológica (Miteco). Mer information om strandskyddet finns att läsa på spanska på regeringens webbplats.

Tavla som föreställer en vit byggnad, Kiosco del Tintero, men en palm i förgrunden.

Ett av mina fotografier omvandlade jag till en digital tavla, beställde utskrift, och ramade in. Nu har tavlan blivit ett historiskt minne.

Foton: Familjens privata

2 kommentarer Lägg till din

  1. Kamilla skriver:

    Så tråkig. Men vilken fin tavla .

    1. Kia skriver:

      Ja, det känns konstigt att byggnaden är borta, man känner liksom inte igen sig. Tack för komplimang om tavlan. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *