Playa del Acequión – en strand med historia

on

I skydd av hamnen i Torrevieja ligger Playa del Acequión. I officiell mening klassas den inte som strand, men här finns ändå en sandstrand där folk badar och solar.

Det är en lugn vik att bada i eftersom den långa piren/vågbrytaren och industrihamnen för saltfartyg stoppar i princip alla vågor från att komma in mot stranden.

Marina med båtar.
En av alla småbåtshamnar invid Playa del Acequión. Stranden ser man ser längst till vänster i bilden.
Sandtrand med bostadshus längs med stranden.

När man kommer ner på stranden från centrala Torrevieja går man först över en liten bro över en mer än 500 år gammal kanal som har gett stranden dess namn – Acequia som är en typ av kanal. Just den här kanalen leder vatten mellan Medelhavet och saltsjön.

Google Maps över området Playa del Acequión i Torrevieja.

En park med gröna papegojor

Direkt till vänster efter bron ser man förvånansvärt ofta ett zumbagäng som dansar loss i sanden.

Till höger efter bron ligger parken Doña Sinforosa där det finns ett rikt fågelliv, bland annat en flock med gröna papegojor.

I början av 1900-talet fanns här en gård. På den tiden hade stranden bara enkla hyddor för att byta kläder. Under inbördeskriget fick gården tjänstgöra som sjukhus för sårade. Därefter kom Doña Sinforosa. Hennes familj byggde ett hus i parken och hennes gästfrihet var vida känd. Ofta satt stadens barn och åt mat under de eukalyptusträd och tallar som fortfarande växer i parken. Huset kallade lokalbefolkningen för El chalé de Doña Sinforosa. Nu bär även parken hennes namn.

Fina strandserveringar

Längs stranden finns flera fina fik och restauranger. Vissa har uteserveringar så långt ut på stranden att det känns nästan som att man sitter ute i havet.

Kaffekopp på ett bord bredvid havet.

Uteservering på sandstranden.

Granne med Playa de los Náufragos

Fortsätter man förbi Playa del Acequión kommer man till Playa de los Náufragos som är en officiell badstrand med livvakter, toaletter, beach volleyboll och olika slags faciliteter, till exempel ofta en uppblåsbar lekpark i vattnet i högsäsong.

Se blogginlägg om Playa de los Náufragos.

Förutom stränder finns inte jättemycket i den här delen av Torrevieja. Det är mest bostadshus och olika slags företag. Det finns dock några restauranger och barer och någon enstaka mataffär.

Industripir med saltfartyg

Mellan stränderna El Acequión och Los Náufragos går det ut en bred industripir. Längst ut på denna pir lastar saltfartygen på salt som kommer från saltfabriken någon kilometer bort vid saltsjön. Det går ett transportband hela vägen från fabriken ända ut till lastningsstationen för fartygen.

Bred betongpir.
När man står mitt på industripiren och tittar in mot land så ser man Playa del Acequión till höger och Playa de los Náufragos till vänster. Tittar man riktigt noga på den här bilden ser man ett gäng som spelar beach volleyboll på Los Náufragos. Vid sidan av industripiren ser man det transportband som fraktar salt från saltsjön till fartygen.

Fartyg som lastar på salt från ett transportband.

Byggplaner för området

Precis på andra sidan kanalen från Parque Doña Sinforosa planeras ett bygge av tre höghus. Det ska bli två bostadshus med 29 våningar och ett hotell med 23 våningar. Det krävs fortfarande godkännande från ett antal instanser innan bygget kan startas. Just att de är så mycket högre än intilliggande bebyggelse har skapat mycket protester bland de närboende.

Läs spansk nyhet om detta bygge.

Teckning med tre skyskrapor vid stranden.
Illustration: Metrovacesa

Foton: Familjens privata, utom illustrationen som kommer från byggföretaget Metrovacesa

Mer om stränderna i Torrevieja

Playa del Cura – vår fina strand i Torrevieja, Spanien

Playa de Los Locos – de galnas strand

Några ord om La Mata i Torrevieja

Torrevieja har många stränder – flera med blå flagg

2 kommentarer Lägg till din

 1. Lotta skriver:

  Hej 🙂

  Vilken underbar blogg med så mycket fakta och fina bilden. Vi har också lägenhet i Torrevieja så
  detta är högintressant. Tack för att ni delar med er! Denna kommer jag att följa 🙂

  1. Kia skriver:

   Hej Lena! Trevligt att du uppskattar bloggen! Har en hel drös med nya, spännande bilder från sommarens äventyr både i och utanför Torrevieja, som jag hoppas kunna börja bearbeta inom kort. Mvh Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *