Playa de Los Locos – de galnas strand

on

Playa de Los Locos är en populär sandstrand i Torrevieja med en liten strandrestaurang i mitten. Bredvid stranden går en väg kantad av restauranger, caféer och butiker. Här stannar även busslinje A mellan centrala Torrevieja och La Mata.

Sanden är vackert vit och det är lätt att få en karibisk känsla när man sitter där i sin solstol. Playa de Los Locos är en av Torreviejas blåflaggade stränder, vilket innebär att vattenkvaliteten är god och att det finns olika typer av service som livräddare, toaletter, matställen, access för rullstolar, med mera.

Sandstrand vid Medelhavet.

Det är ofta relativt lätt att hitta en plats att sitta på, utom på strandens norra del. Den delen av stranden är den bästa att bada på. Det är långgrunt och botten är av fin och mjuk sand. Att stranden är inrutad med rep beror på att bilderna är från pandemitiden och repen var där som hjälp för att hålla avstånd.

På södra delen av stranden mot Curva del Palangre är det stenigt ute i vattnet och man slår lätt i tårna om man inte har badskor. Själva sandstranden är lika fin även här.

Rosa, mintgrön och gul stenbänk.
smörgås, pommes frites, vin och öl
Blir man hungrig så har Kiosco Gloria servering mitt på stranden. Annars går man över vägen och har en lång rad av restauranger att välja mellan.

Varför stranden heter Playa de Los Locos, de galnas strand, har sin förklaring i att det låg ett sjukhus för psykiatrisk vård vid denna strand. På udden där idag Luz Mar ligger – det tvärgående höghuset med orangea markiser – låg tidigare sjukhuset Sanatorio del Carmen.

Sjukhuset invigdes 1908 och patienterna fick ibland gå och bada i havet. Därav att lokalbefolkningen i Torrevieja började kalla stranden för Playa de Los Locos istället för Playa del Salaret som stranden faktiskt hette.

Man kan gissa att Doktor Mariano Ruiz Cánovas som grundade sjukhuset inte hade uppskattat strandens öknamn, han försökte nämligen modernisera den psykiatriska vården och göra den mer human.

lekpark på stranden
På stranden finns en fin lekpark för de minsta barnen.

Fler stränder

Stranden Playa de los Náufragos i Torrevieja

Playa del Cura, vår fina strand i Torrevieja, Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *