Playa del Cura – vår fina strand i Torrevieja, Spanien

on
playa del cura

Varje gång vi åker till vår lägenhet i Torrevieja, Spanien, blir vi lika hänförda av vår närmaste strand – Playa del Cura. Det är något särskilt just där med den salta doften av Medelhavet och ljudet av vågorna som rullar in på den mjuka sanden.

Det vi gillar med Playa del Cura är att det är sandstrand, långgrunt och en säker havsvik att simma runt i. År efter år blir stranden blåflaggad för sin fina kvalitet på vatten, strand och service, vilket är ett stort plus, tycker vi. Längs med stranden löper en bilfri strandpromenad med restauranger, caféer, glassbarer och shopping.

För oss var det läget som avgjorde. Att ta hissen ner och sedan efter 75 meters promenad stå med fötterna i sanden – det var precis vad vi var ute efter den där marsdagen för ett antal år sedan när vi gjorde vårt livs bästa köp.

Skön badtemperatur in i november

Efter det har vi upplevt Playa del Cura under alla årstider och tycker det är riktigt bra året om. Mellan maj och november har vattnet badtemperatur enligt vår åsikt – andra badar i januari när det bara är 11 grader i vattnet. På stranden sitter vi även på vintern; solen värmer skönt fastän det är kallt i vattnet. Är det blåsigt sätter vi oss i lä mot kanten upp mot strandpromenaden.

Vi går gärna på promenad längs strandpromenaden och ut på piren. Se bilder från promenadstråket.

playa del cura strandpromenaden
Det är aldrig långt till en restaurang med fin utsikt över Playa del Cura och havet.
Sandstrand och hav - Playa del Cura, Torrevieja.
En januaridag som den här bilden är tagen har man stranden nästan för sig själv.
Playa del Cura en junidag med badande människor.
Playa del Cura en junidag.

Knökfullt i augusti

Största delen av året finns det bra med plats på stranden, men i högsäsong och särskilt i augusti när spanjorer och fransmän har semester, är det knökfullt.

Ibland går vi ner på playan även om det är trångt om utrymme. Om man bara ska bada och inte sitta på stranden finns det alltid en liten tom yta där man kan lägga sin ihopvikta handduk. Resten av året är det ofta gott om plats och man kan spela petanca eller vad man nu gillar att göra på stranden.

Ett tips för att få plats i högsäsong är att gå ner till stranden cirka klockan 14, för då går spanjorerna hem och äter lunch och det blir lediga luckor på stranden. Det ses inte med blida ögon som vissa gör som går på lunch och är borta 2 – 3 timmar och tar upp en plats som någon annan kunde ha använt – kanske någon som jobbar och vill gå ner till stranden på sin lunchrast.

Människor som solar på stranden och under parasoller.
Playa del Cura i juli.

Uthyrning av solstolar, parasoll och trampbåtar

Under högsäsong brukar det finnas solstolar, parasoll och vattenleksaker som trampbåtar till uthyrning. Något år har det varit problem med avtalen mellan Torrevieja kommun och uthyrarna. Då har det inte funnits uthyrning på en enda av kommunens stränder. Annars är det full kommers. Bland de solbadande människorna kryssar också damer som erbjuder ryggmassage och män som säljer allt från piratkopierade solglasögon till afrikanska hantverk. Men de brukar inte vara särskilt många.

Bästa tiden på året?

Vi har pratat om vilken som är vår favorittid på året att åka till Torrevieja. Eftersom vi är glada varje gång vi åker dit oavsett årstid så har vi inget klart svar på frågan. Vi behöver än så länge planera våra resor utifrån skolloven och har kanske särskilt uppskattat att åka på sportlovet eller höstlovet. På sportlovet därför att det ofta är kallt och dystert i Sverige och det var länge sedan man såg solen. Att då sätta sig på Playa del Cura i en solstol gör att man får hopp om livet. Höstlovet är själavärmande av den anledningen att medan mörkret lägger sig över Sverige, så skiner solen i Torrevieja och havet går fortfarande att bada i.

Det regnar på strandpromenaden i Torrevieja.
Även en regnig dag i januari är Playa del Cura en fin upplevelse. Man kan gå in på ett café och njuta av en cortado. Och så vet man att imorgon skiner solen igen.

Tillbakablick till playan under covid

Under det som kom att kallas coronasommaren 2020 kunde få människor resa. Över hela stranden låg ett rutnät av rep där varje familj fick en egen ruta på 4 gånger 4 meter för att kunna hålla avstånd. Om det var fullt i alla rutor fick man stå i kö tills en ruta blev ledig.

Stranden på Playa del Cura är inrutad med nät.
Playa del Cura juli 2020.

Även sommaren 2021 fanns en begränsning för hur många som fick vara på stranden samtidigt. Vid det här laget var människor trötta och önskade inget hellre än att pandemin skulle vara över och covid-19 skulle klassas som en av alla sjukdomar som cirkulerar bland mänskligheten. Nu fanns det vaccin, men man hoppades också på att det skulle komma effektiva mediciner som man kunde få om man blev svårt drabbad av sjukdomen.

Sakta återgick sedan strandlivet till det normala, som det var innan pandemin.

Mer läsning om stränder

Eftersom vi gillar stränder så har vi ännu ett par blogginlägg som handlar om det:

Stränderna i Torrevieja – kartor, blå flagg, bilder

Bilder från strandpromenaden och piren i Torrevieja

Mer information om Playa del Cura

Var exakt i Torrevieja ligger Playa del Cura? Här är en direktlänk till playan i Google Maps.

Flygbild över Playa del Cura.
Bild från Google Earth.

Vi har en engelskspråkig webbplats där vi samlat information till gäster som hyr vår lägenhet under de sommarveckor när vi själva inte är där. Där finns länkar till webcams som visar Playa del Cura i detta nu och också vilken temperatur det är i luften. Titta in där om du vill: casatorresol.com

Torrevieja.com har turistinformation om Torrevieja med omgivningar. Här har de en kort beskrivning av Playa del Cura och de faciliteter som finns där.

Fotografier: privata från familjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *