Hur man budar och prutar i Spanien

on

Vi åkte ner över en helg till Torrevieja och gick på visning av nio lägenheter. En var så pass intressant att vi bad om omvisning samma dag. Vi sa till mäklaren att vi skulle återkomma på måndag från Sverige. Vi ville låta intrycken smälta och planera hur långt under utgångspriset vi skulle lägga vårt bud.

Innan vi kom så långt som till att lägga ett bud så behövde vi först hitta lägenheten. Det har vi skrivit några rader om tillsammans med en länklista till mäklare och sajter som Hemnet och Idealista: Var börjar man leta om man vill köpa lägenhet eller hus i Spanien?

I Sverige är det principen ”bäst bud vinner” som gäller. I Spanien är det i allmänhet privata visningar. Man blir visad lägenheter eller hus utan att behöva trängas med andra spekulanter. När någon sedan är intresserad av köp meddelar köparens mäklare ett bud till säljarens mäklare, eller byggbolaget om det är nyproduktion.

Värt att försöka pruta

Säljaren sätter ut det pris den är beredd att sälja för, och i Spanien är det vanligt att pruta. Därför kan man gärna återkomma med ett lägre bud än vad som står i annonsen, men inte så lågt att säljaren blir sur och inte vill sälja.

Alla går inte heller med på att sänka priset, men det är alltid värt att försöka. Om objektet har legat ute länge till försäljning har du ett bättre förhandlingsläge än om det precis kommit ut. Det kan för den delen också ibland förekomma budgivning, om det är flera som vill köpa samma bostad.

Vilket bud skulle vi lägga?

Vi funderade över vårt bud och googlade på vad andra ansåg var lämpligt, samt diskuterade med min mans far som ursprungligen kommer från Spanien. Vi tittade också på några klassiska parametrar för att lägga bud:

  • Vad kostar andra bostäder i samma område?
  • Är priset högre eller lägre än andra – beror det på något som hög eller låg standard?
  • Ingår möblerna eller inte?

Vi la ett bud 15% under utgångspriset

Vi kom fram till att vi skulle lägga oss 15% under utannonserat pris och meddelade den summan till mäklaren. Vi motiverade budet med en lista på saker som vi tyckte sänkte bostadens värde, som att inga vitvaror fungerade och att balkongdörren behövde bytas.

Säljaren funderade en vecka och kontrade med en summa som låg 10% under utannonserat pris. Svärfar tyckte vi kunde gå tillbaka till säljaren med ännu ett motbud men vi valde att stanna där. Bägge parter var överens. Det som nu skulle hända var att formalisera affären med ett reservationskontrakt.

Reservationskontraktet tar bostaden från marknaden

Ett reservationskontrakt (Contrato de Reserva) är ett löfte från säljaren att sälja och från köparen att köpa. I kontraktet står det vilket hus eller lägenhet det gäller, vilket pris man kommit överens om och när sista datum är att slutföra affären med köpekontrakt och betalning. Mäklaren sätter också en banner på bostadsannonsen där det står Reservado och ingen annan kan då lägga bud på bostaden.

I samband med att man undertecknar reservationskontraktet betalar köparen en handpenning. Vi betalade 3 000 euro direkt till säljarens konto. Summan varierar mellan olika mäklare, det är antingen en fast summa eller t ex 10% av köpesumman. En vanlig fast summa är 3 000 – 6 000 euro. Ofta betalar man till mäklaren som i sin tur betalar säljaren.

Advokaten undersöker fastighetens ekonomi

Eftersom vi var i Sverige hade vi gett fullmakt åt en advokat i Torrevieja att skriva reservationskontraktet å våra vägnar. Advokatens uppgift är också att kontrollera att allt står rätt till med bostaden: att den som säljer är registrerad som ägare, att det inte finns några skulder knutna till bostaden, att säljaren betalat fastighetsskatt. Om några oegentligheter visar sig har man rätt att dra sig ur köpet och få tillbaka handpenningen.

Gult hus med många våningar.
Ett av många hus i Torrevieja med havsutsikt.

Om säljaren eller köparen ångrar affären

Om man ångrar sig utan juridiskt giltig anledning får man inte tillbaka handpenningen utan den går till säljaren som tröst för utebliven affär. Om säljaren ångrar sig så får man tillbaka handpenningen och ytterligare en summa, enligt vårt kontrakt skulle det ha handlat om dubbla handpenningen, det vill säga dels de 3 000 euro vi betalat, dels 3 000 till.

Om allt ser bra ut är nästa steg att skriva på köpekontraktet, men innan det kan ske måste man skaffa ett spanskt bankkonto och ett så kallat NIE-nummer.

 

Några intressanta artiklar

Fråga mäklaren: Vad är skillnaderna mellan ett fastighetsköp i Spanien jämfört med i Sverige (Svenska Magasinet, Costa del Sol)

Smarta tips för bostad i solen (Hemtrevligt.se / Icakuriren)

Fotografier: privata från familjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *