Fixa finansiering innan du åker till Spanien på visning

on

Är du sugen på att åka till Spanien på visning av hus eller lägenhet – go for it! Finns dock en viktig sak som behöver vara klar innan du åker iväg – finansieringen!

DSC_9017

Drömmen om Spanien går ofta via en fet plånbok eller ett banklån.

Med ett lånelöfte från banken eller egna sparpengar på kontot har du vad du behöver för att lägga ett bud när du har varit på visning och hittat din framtida bostad i solen.

Hur mycket kostar ett hus i Spanien?

Vad kostar då en lägenhet eller ett hus i Spanien? Det kan förstås vara hur lite eller hur mycket som helst – beroende på vad man har för krav så hamnar nog många i prisintervallet från 500 000 kronor till 4 miljoner kronor. Bestäm först var i Spanien du vill köpa. Surfa sedan runt på olika objekt så lär du dig prisläget i det område du är intresserad av. Det kan ju också bli så att du går på visning och kommer på att det området inte var något för dig. Det är också en del av beslutsprocessen.

Hur som helst behöver pengarna finnas lättillgängliga den dag du bestämmer dig för ett objekt.

IMG_4389

Olika sätt att finansiera köp av hus eller lägenhet i Spanien

Det finns lite olika sätt att finansiera ett bostadsköp i Spanien.

1. Egna sparpengar (såklart det bästa alternativet!).

2. Ta ett lån på ditt nuvarande hus eller lägenhet. Bäst ränta och amorteringsvillkor får du om ditt vanliga boende är belånat till högst 70% eller högst 50% efter att du utökat ditt lån. Kolla med din bank vad som gäller för dig.

3. Ta ett lån i en spansk bank. Nackdelen är att räntorna ofta är högre än om du tar ett lån i Sverige på ditt befintliga boende. Du kan inte heller ha bostadslån om du är 75 år eller äldre. Lånebeloppet brukar vara begränsat till cirka 70% av bostadens värde. Värdet är inte nödvändigtvis köpesumman eftersom banken anlitar en oberoende värderare som kan sätta både ett högre eller lägre värde. Fördelen är att lånet är i samma valuta som köpesumman.

4. Låna till din spanska bostad i en svensk bank utan bostaden som säkerhet. I många fall innebär det ett blanco-lån eller privatlån med mycket högre ränta än ett bostadslån. Taket för den typen av lån brukar ligga på omkring 300 000 kronor (2021).

5. Ytterligare ett alternativ är att ta ett utländskt bolån i en svensk bank. Det är inte alla svenska banker som erbjuder det.

Hos Swedbank kan du ta ett utländskt bolån i euro. Minsta belopp är 300 000 euro och belåningsgraden får vara högst 60%. (siffrorna gäller 2021). Läs om utländska bolån hos Swedbank.

Handelsbanken har kontor i Spanien. Man kan också kontakta Handelsbanken i Sverige för att diskutera bostadslån i utlandet. Villkor eller begränsningar framgår inte. Här skriver Handelsbanken om bostadslån utomlands.

Tillkommer avgifter på omkring 15 procent

Räkna med att utöver köpesumman betala cirka 15% på köpesumman i olika avgifter: pantbrev, advokatavgift, lagfart, flytt av elbolagsavtal, etc. Avgifterna varierar beroende på var i Spanien man köper.

Kom ihåg att räkna på vad din bostad kommer att kosta per månad utöver lånet – månadsavgift, försäkring, el, vatten, skatt, kabel-tv, fastighetsförvaltning med mera. Alla bostäder är unika så det är svårt att säga en generell summa. Vår lägenhet kostar omkring 250 euro i månaden när den står tom och ingen använder vatten eller el.

När vi åkte till Torrevieja för att gå på visning hade vi med oss ett lånelöfte från vår bank, vilket innebar att vi skulle utöka lånet på vår befintliga bostad. När vi väl hade varit på visning av nio lägenheter hade vi en favorit som vi ville lägga bud på. Läs om hur vi gjorde när vi la bud och förhandlade om priset.

Några intressanta artiklar

Fråga mäklaren: Hur kan jag finansiera mitt köp? (Svenska magasinet, Costa del Sol)

Köpa och sälja fastighet (Spanienforum.se)

Hur finansierar jag mitt köp av bostad i Spanien (Mäklarringen)

Fotografier: privata från familjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *