Hur man skaffar sig ett NIE-nummer

on

För att kunna äga ett hus eller en lägenhet i Spanien måste man ha ett NIE-nummer, ett ID-nummer som tilldelas utlänningar i Spanien. Hur man får ett sådant går vi igenom här.

Översta delen av ansökningsblankett för NIE-nummer.
Översta delen av ansökningsblankett för NIE-nummer.

NIE-numret, Numero de Identidad de Extranjeros, är ett krav för att du ska kunna skriva kontrakt på en fastighet, eller teckna avtal för el eller vatten. Det krävs också när du betalar din fastighetsskatt och i en rad andra sammanhang. För en EU-medborgare är det en relativt enkel procedur att få ett NIE-nummer.

NIE-nummer via svensk mäklare

Köper du via en svensk mäklare brukar de ordna NIE-nummer när du skrivit på reservationskontraktet.

NIE-nummer via spanska ambassaden

Vi skaffade våra NIE-nummer via spanska ambassaden i Stockholm. Du lämnar in en ansökningsblankett som du undertecknar på plats. I samband med det vill de se ditt pass plus att du ska lämna in en passkopia. Väl där blir du fotograferad. Du måste också ha ett bevis på de spanska ekonomiska intressen som gör att du behöver ett NIE-nummer. I vårt fall lämnade vi in en kopia på reservationskontraktet för lägenheten. Observera att du måste infinna dig personligen för att ansöka om ditt spanska personnummer på ambassaden. Alternativt att du ger någon en fullmakt att företräda dig. Den ska utfärdas av Notarius Publicus.

Vi försökte först ansöka om NIE-nummer innan reservationskontraktet var klart. Det tog ett par veckor innan dödsboet som var säljare hade skrivit på. Men det gick inte. Vi var tvungna att ha bevis på våra spanska ekonomiska intressen. När vi väl hade alla papper på plats tog det mindre än en vecka innan vi fick NIE-numren mejlade till oss. Det hela kostade 93 kr per NIE-nummer (2017). Det gick att betala med kort.

Här är spanska ambassadens aktuella regler, öppettider och länk till ansökningsblankett för NIE-nummer.

Det som vi tyckte var lite krångligt var att själva ansökningsblanketten var på spanska. Men det fanns en svensk översättning, så vi jobbade lugnt och metodiskt och lyckades till slut fylla i allt.

NIE-nummer via spanska polisen

Förutom att få NIE-nummer via mäklaren eller ambassaden går det även utmärkt att ansöka på plats i Spanien. Då går man till en polisstation som utfärdar NIE.

Innan du gör din ansökan behöver du höra av dig och fråga vad som gäller just på din närmaste polisstation. Hos vissa är det drop-in, hos andra bokar man tid. Hos några kan man fylla i ett on-line-formulär, hos andra lämnar man in en pappersblankett. Så kolla vad som gäller.

Det ungefärliga tillvägagångssättet är att man visar upp sitt pass, lämnar in en passkopia, sin NIE-ansökan och två fotografier. Det brukar även krävas någon form av bevis på varför du behöver ett NIE-nummer, till exempel ett reservationskontrakt. Det hela kostar cirka 10-15 euro (2017) som betalas på banken. Räkna förresten inte med att polisen talar något annat språk än spanska.

NIE-nummer via NIE-konsult

Om man vill göra det enkelt för sig kan man anlita en konsult som ordnar ett NIE-nummer åt dig. Googla för att hitta någon i den region där din nya bostad ligger. Det är svårt att säga vad det kostar, men runt 75 euro per NIE-nummer kan man få betala.

NIE-nummer om du är spansk medborgare

Min man har dubbelt medborgarskap, svenskt och spanskt, eftersom hans pappa är spanjor. Vi trodde att han inte skulle behöva ha ett NIE-nummer eftersom han är spansk medborgare. Men så var det inte. Eftersom han är född i Sverige och aldrig har bott i Spanien så hjälpte inte det spanska passet. Han behövde ändå ha ett NIE-nummer. Bra att veta för den som möjligen befinner sig i samma situation.

NIE-nummer om du inte är EU-medborgare

Om du inte är EU-medborgare är det lite knepigare att få ett NIE-nummer. Du behöver kontakta ditt hemlands ambassad och fråga hur du ska göra.

Giltighetstid på NIE

När du väl har fått ett NIE-nummer så gäller det för resten av livet. Vi fick ett certifikat utan foto från ambassaden och det certifikatet gäller för alltid, tidigare har den här typen av dokument haft en begränsad giltighetstid, men så är det alltså inte längre. Har du ditt NIE-nummer på någon form av ID-kort så har själva kortet en sista giltighetsdag och behöver förnyas när det gått ut.

När man väl äger sin lägenhet

NIE-numret är en av många formaliteter på väg mot målet: att få tillgång till din nya lägenhet i solen. Du kanske redan har koll på vad dina månadskostnader för lägenheten kommer att bli? Annars har vi skrivit några rader om det: Vad kostar det att äga en bostad i Spanien?

Några intressanta artiklar

The ultimate guide on the NIE-number (Torreviatranslation.com som skriver om saker som är bra att veta om livet i Spanien)

NIE-nummer, e-legitimation och skattebetalning (Spanska ambassaden i Stockholm)

Att köpa bostad i Spanien (Skandiamäklarna, Spanien)

Fotografier: Pixabay, spanska ambassaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *