7 nackdelar med Torrevieja

on

När man tänker på Torrevieja kanske man tänker på sol, bad och trevliga uteserveringar. Men det finns också sådant som är mindre trevligt. Här räknar vi upp det som vi gillar minst med Torrevieja.

1. Hundskit på trottoarerna

Det absolut värsta med Torrevieja är hundskiten. De flesta hundägare är duktiga och plockar upp efter sina pälsklingar, men sen finns det en kategori som konsekvent aldrig plockar upp. Så kommer vi andra där och trampar i det eller kör över högarna med dramaten, barnvagnar och cyklar. Så vidrigt. De plockar inte heller upp i särskilda hundparker utan tycker det är ok att andra hundar och hundägare ska trampa runt i deras äckliga högar. Jag hoppas det finns ett särskilt ställe i helvetet för dem som inte plockar upp efter sina hundar.

2. Man vårdar inte fin arkitektur

Under våra år med semesterboende i Torrevieja har vi sett flera fina, lägre hus med traditionell arkitektur bulldozras ner och sedan har tomten sålts till byggherrar som har smackat upp höghus med glasbalkonger. Det finns ett antal vackra, äldre hus kvar där det är sorgligt att se förfallet och bristen på underhåll. Det verkar finnas ett ointresse av att vårda det som är traditionellt och vackert. Man verkar inte heller ställa krav på att det som byggs nytt av privata byggare ska passa in i omgivningen och göra staden vackrare.

3. Farorna i havet

Om livvakterna har satt upp en röd flagga betyder det badförbud därför att det är livsfarligt att bada. Ändå går folk i och badar och drunknar. En släkting berättade när han såg en person gå ut knädjupt i havet när det var rödflaggat, för att sedan dras ut 200 meter ut av den starka strömmen. Livvakterna fick hämta in kroppen till land.

Särskilt La Mata-stranden i norra Torrevieja är ökänt för sina drunkningsolyckor. Där finns även ställen med stark underström där det är markerat att man inte ska gå i där, men vissa struntar i det. Även gul flagg är vanskligt. Vi har sett badare som behövt bli räddade för att de inte klarar av att ta sig tillbaka in till stranden även om de bara är några meter ut.

En annan fara som lurar i havet är maneterna. De flesta maneter är ofarliga och det enda som händer är att det svider till lite på huden och man blir röd. Men så ibland kommer det in portugisiska örlogsmaneter som är starkt giftiga och potentiellt livsfarliga. Det har man ofta koll på, så är det farliga maneter i vattnet hissar livvakterna en flagga med en manet på.

4. Extremvärme

Sommardagarna med extremt höga temperaturer har blivit allt fler. Är det 40 grader ute är det väldigt påfrestande för kroppen. I augusti när det är som flest turister i Torrevieja, är det också som varmast.

När solen gassar och det inte finns något regn i sikte på flera veckor blir det också extremt torrt. Då räcker det att någon kastar en fimp i skogen eller grillar för att det ska bli enorma skogsbränder och folk får fly från hem och hus.

Extremvärmen har även lett till vattenbrist när de naturliga vattenreservoarerna har sjunkit till rekordlåga nivåer. I Torrevieja har man kunnat hantera vattenbristen genom ett ultramodernt vattenverk som klarar av att avsalta havsvatten som man kan använda sig av. På andra ställen i Spanien, som solkusten, har vattenbristen lett till att privatpersoner inte får fylla sina pooler med vatten eller vattna sina trädgårdar.

5. Caliman – sandstormar från Sahara

I Spanien är calima ett välkänt begrepp. Det betyder att det blåser in sand från Sahara och luften blir full av små, små sandpartiklar. Några gånger om året drar caliman in och då blir himlen gul- eller rödfärgad. Har man astma eller andra slags lungproblem gör man bäst i att stanna inomhus.

Om caliman blåser in samtidigt som det kommer regn, betyder det i praktiken att det regnar lera, på svenska kallat blodregn. Så istället för regndroppar kommer det lerdroppar och man får efteråt tvätta sina bilar, balkonger och fönster. Det får man för den delen göra även om det bara blåser in sand, men det är enklare att få bort.

Det är inte lika vanligt med calima på spanska fastlandet som till exempel på Kanarieöarna som ligger nära Sahara och ofta får in sandstormar.

6. Trängseln i högsäsong

Nu är det kanske inte något konstigt med att det är mycket folk i Spanien på sommaren när folk har semester, men det är ändå värt att nämna. Det är fullt precis överallt. Det finns ingenstans att parkera, man måste boka bord på sina favoritrestauranger och på stränderna är det absolut helt fullproppat.

Trängseln skapar också en del irritation. Man får stå i långa köer till populära aktiviteter som vattenlandet Aquopolis. Man retar sig lättare på sina medmänniskors ovanor om man är väldigt nära inpå varandra. Man kanske får göra något annat än det man tänkt sig för att det var fullbokat eller för trångt.

Den mest intensiva högsäsongen pågår från mitten av juli till början av september.

7. Saknar tågstation

En gång i tiden har det funnits en tågstation i Torrevieja. Stationshuset finns kvar och en liten del av tågrälsen. Varför man bestämde sig för att tågen inte längre skulle gå till Torrevieja vet vi inte, men det tycker vi är synd.

Från Alicante och Orihuela kan man ta snabbtåget till Madrid, Barcelona och andra intressanta platser i Spanien. Snabbtåget Alicante-Madrid tar 2,5 timmar, vilket är perfekt för en dagstur till huvudstaden. Om det dessutom hade funnits tåg från Torrevieja till åtminstone Alicante, så hade det varit otroligt mycket smidigare. Vi har istället tagit taxi, vilket inte är särskilt billigt, och också buss, men då är det en bit att gå från bussterminalen i Alicante till tågstationen.

Var det allt?

Det här var de sju nackdelar med Torrevieja som vi tyckte var mest värda att nämna. I övrigt tycker vi att det mesta är väldigt, väldigt bra. Sedan kanske man kan undra varför vi inte nämner fulla turister eller kriminalitet. Svaret är att vi tycker att det inte är så farligt jämfört med andra ställen i Spanien. Har man sett fylleriet på strandpromenaden i Benidorm och ficktjuvsligorna i Barcelona så känns Torrevieja som en stillsam sommaräng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *