Varför Spanien och inte Thailand?

on

Om vi nu ska ha ett andra hem. Varför just Spanien? Vore det inte bättre med Thailand där det är 30 grader året om? Eller en mysig stuga nära en sjö i Dalarna dit man kan ta sig med bil? Varför väljer vi Spanien framför alla andra ställen i världen?

Buddha i Nakhon Phanom

I många år hade vi fantiserat om att flytta till ett varmare land. Vi funderade länge på att emigrera och funderade på både Sydostasien och USA, men kom till slut fram till att vi vill bo i Europa. Här finns demokrati, sjukvård åt alla och gratis skolor.

Vi bestämde också att vi nog inte ska emigrera, i alla fall inte just nu. Men vi kunde nog tänka oss ett hus eller lägenhet på en varmare breddgrad, både att ha nu, och senare när vi  blir pensionärer.

Thailand är varmt och billigt – men långt borta

Vi funderade på Thailand. Varför inte? Varmt och härligt. Och billigt att leva! Men på tok för lång resa, vilket utesluter långhelger. Och dyrare än att resa inom Europa. Plus att det regnar på sommaren som är den tid när vi har möjlighet att ha större delen av vår semester.

Jag funderade en stund på en mysig stuga någonstans i Sverige, möjligen i Finland. – Arbetsläger, tyckte min man. – Alltid något att laga, och en trädgård som växer igen, ingen avkoppling alls. Och klimatet är precis som hemma, så då kan vi lika gärna stanna hemma.

Och det var argument jag kunde köpa. Det där med hus i utlandet föll också bort. Då måste man ha någon som tar hand om det. En lägenhet kan man lämna under längre perioder.

Frankrike, Italien och Spanien

Så då var frågan var i Europa vår lägenhet skulle ligga. Vi kom fram till att vi borde leta i Frankrike, Italien och Spanien. Vi ville ha badrocksavstånd till en strand och nära till restauranger, mataffärer och shopping. Vi ville bo i ett område som lever året om, inte bara på sommaren. Plus nära en flygplats med många direktflyg till Arlanda.

Med den här kravlistan föll Frankrike snabbt bort som för dyrt för vår budget. Italien kände vi inte riktigt för som vårt andra hemland. Så vi bestämde oss för Spanien och så småningom fastnade vi för Torrevieja på Costa Blanca.

Lägenheten vi så småningom köpte uppfyllde de flesta av våra krav; närhet till strand, restauranger, shopping plus enkelt att ta sig till och från flygplatsen. Det här är några av de bästa egenskaperna med lägenheten:

  • 1 minuts promenad till närmaste badstrand.
  • På ena sidan av porten finns en restaurang, på den andra ett café.
  • Man kan promenera på en lång, bilfri strandpromenad 
  • Ett kvarter bort finns en mataffär med bra sortiment, även delikatessdisk.
  • I samma kvarter finns en skoaffär, en Kinabutik och en klädaffär
  • Området lever 12 månader om året.
  • Restid från flygplatsen till lägenheten är 45 minuter.

Själva lägenheten är på 75 kvadrat, har en härlig balkong och fina rum i övrigt. Det viktigaste är ändå läget. Vi är verkligen supernöjda!

Torrevieja mäklarens bilder
Så här såg det ut i lägenheten när vi var på visning.

Hur stor är en dröm?

Man kan alltid drömma större och dyrare – visst hade det varit fint med pool i fastigheten, inbyggd luftkonditionering, en stor terrass istället för en balkong och ett kök med plats för ett rejält matbord. Eller en lägenhet med vidunderlig havsutsikt och panoramafönster. Eller varför inte en stor lyxvilla med poolområde, apelsinlund och egen butler. Ja, drömmar finns i alla former och storlekar.

För oss är drömmen uppfylld som det är nu: när man kommer ut från porten kan man ta sig ett glas vin eller en kaffe. Man är nästan redan framme vid stranden, och man ser den härliga strandpromenaden där man kan flanera, jogga eller köpa sig en glass på en av alla serveringar.

Några intressanta artiklar

En plats i solen (artikel från Svea Ekonomi)

7 fördelar med att bo i Spanien (Swedish Nomad, bloggare)

”Vi säljer vårt hus i Thailand för att återvända till Solkusten” (intervju, Svenska Magasinet Costa del Sol)

Fotografier: privata från familjen, och mäklaren Inmobilaria Tropico

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *