På utflykt till La Geoda de Pulpí, Almería

on

Djupt ner i en gammal silvergruva i Pulpí i Almería finns ett jättestort rum av vit kristall. Det här rummet eller håligheten kallas för geod och den kan man titta in i under en guidad tur.

Vi hade sett reklam för denna geod och var nyfikna på att se den i verkligheten. Ett par månader i förväg bokade vi biljetter via deras webb, och sedan när det var dags hyrde vi en bil i Torrevieja och gav oss iväg mot Pulpí.

Körningen tog 1 timme och 50 minuter på AP7 via Cartagena. Motorvägsavgifterna tur och retur kostade 22 euro. När man väl kommit fram till gruvan i Pulpí som ligger i Almería i den allra östraste delen av Andalucía befinner man sig i ett kargt och torrt bergslandskap mitt ute i ingenstans.

Asfalterad väg genom bergen i Almería i Spanien.

Besökscentrum med souvenirbutik

Man skulle vara på plats 30 minuter innan tiden på biljetten så vi var där med god marginal. Vi väntade i ett besökscentrum där det fanns en souvenirbutik, toaletter och varumaskiner för att köpa dryck eller tilltugg. Det fanns inget café, vilket vi tyckte var oväntat med tanke på antal besökare per dag.

Några minuter innan tiden på biljetten kom en guide och hämtade vår grupp. Innan dess hade vi fått en grön klisterlapp att sätta på jackan för att visa att vi tillhörde ”grupo verde”. Vi hade också behövt låsa in våra tillhörigheter i ett skåp eftersom man inte fick ha med sig något in i gruvan. Våra viktigaste värdesaker stoppade vi i jackfickorna.

Fasaden på besökscentret till La Geoda de Pulpí.

Guidad tur på spanska med engelsk audioguide

Guidningen var på spanska, och här hade vi missat att man kunde betala 3 euro för en audioguide på engelska att ha med sig på rundturen. Vi kanske inte greppade all spansk terminologi om gruvarbete, stenar och mineraler, men det gjorde inte så mycket. Guiden pekade på allt som var sevärt under rundturen.

Innan vi gick in i gruvan fick vi sätta på oss ett hårnät och sedan en lånehjälm. Guiden delade också ut munskydd som vi skulle ha längre fram under turen när det var dags att se geoden. Hon var noga med att påpeka att det är förbjudet att fotografera, men att hon skulle fotografera under turen och att vi sedan skulle få fotografierna mot en avgift på 1 euro per person, vilket vi också fick.

Personer med hjälm går in i ingången till en gruva.

Rundturen är 90 minuter lång

Här måste vi säga något om den missvisande reklamen för La Geoda de Pulpí. I reklamen ser man människor i hjälm som klättrar runt inuti denna enorma kristall. Det får man verkligen inte göra. Och sedan är det bra att veta att det tar det tid innan man kommer fram till själva geoden. Rundturen är på 90 minuter och det är först på slutet man får se geoden.

I verkligheten består huvuddelen av besöket av att man går in i den gamla silvergruvan – La Mina Rica – och får veta hur det var att arbeta i en gruva förr i tiden. Guiden lyser sedan med sin ficklampa på olika stenar och kristaller som finns på gruvväggarna, bland annat gröna stenar, vita kristaller och självlysande mineraler. Det är både trevligt och intressant, men om man som vi trodde att man skulle tillbringa mer tid vid själva geoden, så kan man bli besviken.

En gång inuti en gruva.

Ner i underjorden för att se geoden

Eftersom geoden ligger 45 meter ner i jorden behövde vi efter ett tag börja ta oss ännu djupare ner än där vi befann oss. Först gick vi nerför en 15 meter hög spiraltrappa av metall. Jag är höjdrädd och tyckte det var obehagligt att gå i spiraltrappan, men jag lyckades ändå ta mig ner. Sedan fanns det ytterligare två trappor som man skulle nerför, men det var vanliga raka trappor så det var inte lika läskigt.

Väl framme vid geoden fick vi ta på oss munskydd, och också plastpåsar på händerna. Vi fick stå i kö för att en person i taget skulle gå upp tre trappsteg som gjorde att man var inne i geoden. Man fick stå kvar på trappan och fick inte kliva in på kristallerna. Äntligen var vi framme vid den 8 gånger 2 meter stora geoden. Den var precis så fantastisk som den ser ut i reklamen. Ett helt utrymme med väggar, tak och golv av gnistrande, vit kristall.

Stor vit kristall med geod.


Men det kändes lite tomt efteråt. 90 minuter av spansk gruvhistoria för att se geoden i 30 sekunder var kanske inte vad vi hade föreställt oss.

Hur som helst var det trevligt och sevärt och vi ångrar absolut inte att vi åkte på denna dagsutflykt.

Lunchade i traktens enda restaurang

Efteråt var vi hungriga och hittade Restaurang Bar Botas, det enda matstället i närheten. Den låg i en närliggande by och enda fordonet vi mötte på vägen dit var en grön traktor. Inne på restaurangen satt byborna och åt menú del dia och det gjorde även vi. Det var gott och trevligt.

Sedan körde vi hela vägen tillbaka till Torrevieja och kunde alltså bocka av att ha sett La Geoda de Pulpí.

Utsidan av restaurang med terrass med bord och stolar.

Mer information

Biljetter köper man på La Geoda de Pulpís webbplats. När vi köpte kostade biljetterna 22 euro per person. https://www.geodapulpi.es/

Foton: Alla foton inuti gruvan är tagna av guiden. Alla övriga foton är familjens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *