Vi provade 8 viner från Bodegas Simon

on

Vi blev nyfikna på de stora vintunnorna hos Bodegas Simon i La Mata, Torrevieja. Så vi samlade ihop åtta tomma halvliters vattenflaskor och fick dem påfyllda med olika viner.

Det fanns fler vinsorter än åtta i bodegan, vi försökte göra ett varierat urval av det sortiment som fanns. De flesta viner är unga, möjligt att några skulle vinna på att lagras något år. Vi är lite osäkra på om samtliga viner är tillverkade i La Mata eller inte.

Vi var tre personer som provade. Ingen av oss är vinexpert, men vi gillar viner och har gått på en del vinprovningar. Här betygsätter vi vinerna från sämst till bäst, och beskriver på vårt eget sätt vad vi tyckte.

Priserna är från juli 2021.

Många vintunnor i rad mot en vägg.
Det är svårt att välja när den enda informationen är en handskriven text med krita rakt på tunnan.
Stjärna.

Vermut (2,80 €/liter)

Mörkt rött vin med doft av pepparkaka, hostmedicin och glögg, en lite julig känsla. Smaken är däremot inte särskilt julig, utan extremt bitter. Efter en sipp hamnade resten från glasen och från flaskan i vasken. Till den här vermouthens försvar får vi säga att vi drack den helt ren, kanske att den skulle vara god som en ingrediens i en drink.

Stjärna.

Blanco La Mata (2 €/liter)

Vitt vin som doftar gräs och är ljus i färgen. Den är godare än Vermut, men får ändå bara en stjärna eftersom vi tycker den har en för stark alkoholsmak och dessutom är rejält syrlig.

Åtta små petflaskor med olika viner.
När vi skulle köpa vinerna hade vi med oss tomma vattenflaskor och också etiketter och en penna så att vi kunde märka upp vad som fanns i varje flaska.
Två stjärnor

Moscatel (2,80 €/liter)

Färg av ljus bärnsten. Det här är vinprovningen klart märkligaste upplevelse. Den här moscatelen doftar potatisskal och aceton. Men smaken är som inlagd frukt i sockerlag, nästan som essens. Den konstiga kontrasten mellan den otrevliga doften och den söta, fruktiga smaken drar ner betyget till två stjärnor.

Två stjärnor

Tinto Crianza Sangretoro (1,70 €/liter)

Ett ungt vin med mörkt röd färg. Doft av sprit och tobak. En mycket sträv smak som får tungan att krulla sig. Möjligt att det här vinet skulle vinna på att lagras, men det är en ren gissning.

Tre stjärnor

Dorrado de La Mata (2 €/liter)

Vitt vin där färgen har en ton av bärnsten. Doftar av citrus och har en rund och smörig smak. Tre stjärnor betyder att vi kan tänka oss att köpa vinet igen.

Tre stjärnor

Tinto Solera (2,50 €/liter)

Ett rödvin som är något ljusare i färgen. Doft av sherry och madeira. Kort i smaken och lite för mycket alkoholsmak. Överraskande god tillsammans med fårost, blir som ett helt nytt vin i den kombinationen.

Här blir det spanska talesättet ”Que no te la den con queso” aktuellt. Det innebär att man inte ska låta sig luras, men ordagrant betyder det ”Låt dem inte ge det till dig med ost.” Det har sitt historiska ursprung i när vinproducenter försökte dölja att ett vin var av dålig kvalitet, och därför erbjöd vinhandlaren stark ost tillsammans med vinet för att maskera vinets smak.

Därmed inte sagt att just det här vinet är av dålig kvalitet, men det blev onekligen bättre med ost.

Ingången till Bodegas Simon,
Bodegas Simon ligger på Plaza de Gaspar Perello 4 i La Mata, Torrevieja.
Fyra stjärnor

Tinto Añejo (2,20 €/liter)

Mörkt vin med doft av russin, plommon och portvin. Ung och lätt smak och mycket smak av plommon. Godaste rödvinet i den här provningen.

Fem stjärnor

Moscatel con naranja (3 €/liter)

Mörk bärnstensfärg och doft av torkade apelsinskal. Smakar apelsinlikör. Vi blev positivt överraskade av det här fina dessertvinet som turligt nog var vinprovningens sista vin så att den sista smaken vi fick med oss var god. Det här var också det enda vinet som fick högsta betyget fem stjärnor. Vi avslutade med att lägga i en isbit i glaset och äta en chokladbit till.

Vintunnor med kranar.
I den minsta tunnan, eller om det heter fat när det är en liten tunna, så dolde sig vinprovningens vinnare.

Annat vi skrivit om mat och dryck

Mat, drinkar och annat gott i Torrevieja

När äter spanjorer middag?

Pris för mat, dryck och aktiviteter i Torrevieja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *