Boktips: Mormor i karantän

on

Det som är intressant med den här romanen är inte bara att den utspelar sig i Torrevieja, utan också att huvudpersonen är en 80+ kvinna mitt i coronapandemin.

Bokens författare Kaj Branzell lägger skickligt den kronologiska handlingen i en tidslinje som följer pandemins utveckling i Spanien. Varje kapitel inleds med ett kort referat av spanska coronanyheter.

Mormor i karantän är en fristående tredje och sista del i mormor-trilogin. Man behöver inte ha läst de första två böckerna för att förstå handlingen.

Romanen börjar i mars 2020, den månad när alla invånare i Spanien sätts i lockdown och bara får lämna sina hem av nödvändiga skäl.

Huvudpersonen Anna-Lisa är 81 år och bor på en gård i Los Montesinos tillsammans med sin man, pensionerade tjurfäktaren Manuel.

Vi får följa deras liv under pandemin och får möta deras släkt och vänner i såväl Spanien som Sverige. Som en röd tråd löper skräcken för att bli smittad och oron för vänner som drabbas, särskilt som många är gamla.

Först och främst är det en berättelse om livet på deras gård och relationerna mellan människorna i Anna-Lisas liv, även om djuren – hundarna, hästarna, fåren och vännernas papegoja som svär på spanska. Här finns svartsjuka, kärlek, glädje, oro, upptåg och omtanke.

Temat i romanen är hopp, och också insikten om att man alltid kan starta på ny kula. Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung, om man gjort mindre lyckade val tidigare i livet, eller vad man går omkring och bär på inombords. För den som vill, väntar nya äventyr runt hörnet. Det gäller bara att våga.

Faktaruta

Mormor i karantän av Kaj (Karin) Branzell är utgiven 2021 av Stellar Förlag. Tidigare böcker i serien heter Mormor på rymmen och Mormors val. Hon bor i Karlstad men har även semesterbostad i Torrevieja där mormor-böckerna utspelar sig.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Kaj Branzell skriver:

    Tack för trevliga rader om min bok Mormor i karantän!

    1. Kia skriver:

      Tack själv för spännande läsning! Läste den mestadels i min solstol på Playa del Cura och Playa de los Naufragos. Kul att du hittade mitt boktips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *