Så här gjorde vi om vårt sovrum i Spanien

on

Ikea i Murcia blev räddningen när vi skulle inreda vårt sovrum i lägenheten i Torrevieja. Vår nya dubbelsäng är 25 centimeter bredare än den vi hade. Det gör stor skillnad för att slippa trängas på nätterna.

Så här såg det ut allra först

Förra ägaren hade en blommig romantisk stil med furumöbler och landskapstavlor i guldram.

Dubbelsäng med blommigt överkast.

Nytt överkast och gardiner var ett första steg

Dubbelsäng med sänggavel och sängbord i furu.

Sovrummen låg inte överst på priolistan när vi skulle göra om lägenheten. Vi började med att piffa till med överkast, kuddar, gardiner och nya tavlor. Vi installerade också en takfläkt och en golvfläkt. Efter ett par år installerade vi en luftvärmepump med kyla/värme och ljudisolerade väggen mot grannen, den vid huvudgaveln.

Konsten att hitta en madrass i Spanien

Närbild på madrass.

Så här såg gamla madrassen och sängunderredet ut – base de tapizade – en vanlig sängmodell i Spanien. 135×190 cm är inte ett konstigt mått för dubbelsäng i Spanien. Vi är inga stora människor, men tyckte ändå det var smalt för en dubbelsäng. Vi tyckte också madrassen var för hård.

Vi gjorde några försök att testa madrasser i spanska möbelaffärer, och också att komplettera med en bäddmadrass, men vi tyckte allt kändes obekvämt. Efter att ha varit runtom i världen har vi förstått att det här med madrasser är väldigt lokalt vad man är uppvuxen med att gilla. Vissa rullar ut en liten matta och sover på, andra sover på stenhårda sängar.

Vi gillar inte hårda sängar så det fick bli madrasser från Ikea. Då måste vi säga att Ikea i Spanien inte har de mjuka varianterna av Ikea-madrasser som finns i Sverige. Det har funnits ett litet utbud tidigare, men när vi skulle köpa fanns inget. Vi tyckte ändå det blev bra med en fast Hövåg-madrass 160×200 cm med en Tuddal bäddmadrass på toppen.

Madrass Hövåg ihoprullad

Hövåg kommer levererad i en rulle. Foto: Ikea

Tuddal bäddmadrass är mjuk och då blir det helt okej med en fast madrass undertill. Foto: Ikea

Torrevieja kommun hämtade våra gamla möbler

Tomt rum.

Medan vi väntade in hemleveransen från Ikea i Murcia, tömde vi sovrummet. Sängunderrede, madrass och huvudgavel kom Torrevieja kommun och hämtade. Vi ringde ett nummer och blev instruerade att sent på kvällen ställa ut möblerna vid soptunnorna tvärs över gatan från vår port. Vi fick beskriva vad vi hade och hur stora sakerna var. Strax före midnatt kom sopbilen och hämtade allt. Tidigare samma dag ställde vi först alla saker inne i portuppgången med en lapp att man fick ta det man ville ha. Då var det en granne som hämtade våra sängbord.

Sängramen Kvinlog med förvaringslåda undertill

Dubbelsäng med kuddar och täcken.

Sängramen Kvinlog har vi inte sett på Ikea i Sverige. Hela underdelen är en stor förvaringslåda som man kommer åt genom att lyfta upp överdelen av sängen. De tunga lådorna med Kvinlog gick inte in i hissen, så killarna som kom med transporten fick bära upp dem för trapporna.

Överdelen av sängen upplyft så man ser förvaringen under sängen.

Vi drog el bakom sänggaveln

Pågående eljobb i sänggavel.

Sänggaveln heter Nordli. Vi bestämde oss för att den behövde lite eljobb för att bli fullständig. På övre delen satte vi fästen för att installera sänglampan Nymåne som är dimbar och som har en svängbar arm. Sladdarna går bakom sänggaveln. En bit ner hänger usb-uttagen Lörby, också från Ikea. Längst ner på sänggaveln, nedanför hyllan, installerades eluttag.

Sänggavel med lampa, usb-uttag och eluttag.

När också all el var på plats såg sänggaveln ut på detta sätt. Enda problemet var att vi inte hittade dimbara LED-lampor i Torrevieja utan fick sätta in halogen. Vi handlade lampor på Biltema och tog med till Spanien på nästa resa.

Skiss över mått på sänggaveln Nordli

Mått på Nordli sänggavel. Bild: Ikea

Äntligen klart!

Med en ny och bredare säng får vi äntligen plats utan att trängas på nätterna.

Dubbelsäng med vit sänggavel, blå överkast och svartvita kuddar.

Det sista vi gjorde var att köpa madrasskydd till såväl resårmadrassen som bäddmadrassen. Dem köpte vi hos vår lokala Kina-butik. Att ha madrasskydd är bra när man hyr ut sin lägenhet som vi gör. Det skyddar också madrassen från sand som tar sig in i lägenheten på blåsiga dagar.

Liknande texter

Före-och-efter-bilder från vårt vardagsrum i Spanien

2 kommentarer Lägg till din

 1. Mirko skriver:

  Hej.
  Vi ska snart komma i Torrevieja och vi ska behöva kasta lite gamla möbler. Vad är nummer som ni ringde ? Är det bara spanska som gäller eller klarar vi oss med engelska?
  Tack för svar.

  1. Kia skriver:

   Hej! Ring kommunen på 966702390 (Tel tid: 9:00-14:00 och 16:00-19:00, mån till fred), berätta din adress och mått på de grejer du har, så kommer ni överens om en dag och tid för hämtning när du ska ställa ut möblerna. Det beror nog på vem som svarar om den personen kan engelska eller inte, de flesta borde kunna hantera ett enklare samtal på engelska. Lycka till med detta och med din nya inredning! Mvh, Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *