Före- och efter-bilder från vårt vardagsrum i Spanien

on

Första året gjorde vi iordning bokhylleväggen med bokhylla, tv, tv-bänk och vägghylla. Andra året tillkom matbord och stolar. Tredje året fick vi dit en ny soffgrupp. Fjärde året gjorde vi ingenting för det var lockdown.

Femte året som är nu får vi se hur det blir. Under rådande omständigheter är det inte helt enkelt att planera för renovering i Spanien. Vår plan är annars att ha ett årligt renoverings- eller inredningsprojekt i vår lägenhet i Torrevieja. Vi gjorde en stor insats i början som gjorde oss rätt matta så vi bestämde att vi gör resten i lagom takt. Våra semestrar ska inte vara arbetsläger. Vi reser till Spanien för att njuta av livet, inte för att spackla och måla.

Så här var det då: Första resan renoverade vi dygnet runt

Vardagsrum med bokhylla i trä, tjock-tv och matbord med stolar.

Så här såg vardagsrummet ut på visningen.

Platt-tv på väggen med vit tv-bänk uner.

Så här ser vardagsrummet ut nu. Att mycket av möblerna kommer från Ikea är av den enkla anledningen att vi tittar ut och provar möblerna i Sverige. På det sättet sparar vi tid när vi är i Torrevieja och kan lägga en beställning hos vårt närmaste Ikea i Murcia redan innan vi åker från Sverige.

Vi har provat att gå runt och titta i lokala möbelbutiker, men det blir för stressigt när vi har kort tid på oss. Dels kanske man behöver några dagar för att hitta det man vill ha, dels kan det vara leveranstid på vissa möbler. Vilket är synd, för det finns många bra möbel- och inredningsaffärer i Torrevieja med omnejd. Även second-hand.

Vardagsrum med orange gardiner och orange soffgrupp.

Ännu en bild på hur vardagsrummet såg ut på visningen.

Vardagsrum med äldre möbler från 1980-talet.

Vår allra första snabbfix var att piffa upp med lite vit och mörkgrå textil. Vi behöll inledningsvis den matgrupp och soffgrupp som redan fanns i lägenheten. Ena skjutdörren till balkongen hade en lång spricka så glasmästaren kom och hämtade hela dörren och lämnade tillbaka den ett par dagar senare.

Orange soffa och fåtölj.
Soffa och fåtölj med grått överdrag.

Med nysydda överdrag i mörkgrått tyg utstrålade soffgruppen lite mindre 80-talskänsla.

Vardagsrum med vita matbordsmöbler och mörk soffgrupp.

Andra året beställde vi matbord och stolar från Ikea och gjorde iordning med nya gardiner och prydnadskuddar.

Grå fåtölj med prydnadskudde.
Röd kudde med en sardin på.
Vardagsrum med trämöbler - matbord, stolar, bord, soffa.

Vi var på riktigt rädda för att en stol skulle ge vika när någon satt på den. Så skrangliga var matstolarna och bordet var inte mycket bättre. Under vår första resa till lägenheten lagade vi visserligen stolarna med trälim och skruv men litade inte riktigt på hållbarheten ändå.

Vitt matbord med sex vita stolar.

Det kändes därför väldigt tryggt när våra nya, stabila matplatsmöbler kom på plats.

Matbord med laptop och kaffekopp.

Ibland får matplatsen också tjänstgöra som arbetsplats.

Vardagsrum med glasbord, svarta rottingfåtöljer och beige soffa.

Tredje året blev det dags för ny soffa, soffbord, läslampa och rottingfåtöljer – även det från Ikea. Den tidigare soffgruppen hade gjort sitt. Den var hård och knögglig att sitta på och läckte ut fyllning på golvet.

Stora kartonger från Ikea.

Det tog förstås en stund att skruva ihop allt…

Grå soffa och grå fåtöljer av äldre modell.
Beige soffa, vitt glasbord, två svarta rottingfåtöljer.

AC och Internet

Det är inte bara möbler och inredningsdetaljer som tillkommit i vardagsrummet under de här åren. Första året installerade vi takfläkt och golvfläkt. Redan år två fick vi dit ett värmepumpsystem som ger kyla på sommaren och värme på vintern. Första året fick vi dit Internet i form av ADSL-bredband. År 3 drogs det in fiber i området och vi var snabba med att se till att få in det i lägenheten. Så nu har vi 600 Mb fiber som vi är väldigt nöjda med.

Nästa projekt?

Troligen blir vårt nästa inrednings- eller renoveringsprojekt inte i vardagsrummet utan i sovrummen. Det vi så småningom vill göra i vardagsrummet är att måla dörr och snickerier vita och att byta ut fönster och jalusier.

Mer om våra renoveringsprojekt

Höjde elkapacitet och bytte varmvattenberedare

Första resan renoverade vi dygnet runt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *