På utflykt till Altea, Costa Blanca

on

Gamla stan i Altea sträcker sig uppför en bergsvägg med vita hus och slingrande vägar och trappor mellan husen. Högst upp på toppen finns en kyrka och ett torg med caféer och restauranger.

Altea är en av många dagsutflykter som vi gjort från Torrevieja. Just den här gången åkte vi med Rosa Tours och stannade till vid Canelobre-grottorna som låg på vägen.

Brant trappa mellan vitkalkade hus med blomlådor på fasaden.

Man får bra träning när man tar sig uppför alla trappor i gamla Altea. Som bonus under promenaden får man se de fina vitputsade husen, snirkliga lyktor på fasaderna och blomkrukor med färgglada växter.

Uteservering p ett litet torg.
Gul stenkyrka med blått och vitt tak.

På stadens högsta punkt tronar kyrkan Nuestra Señora del Consuelo. Kyrkan ligger vid ett torg där det finns flera restauranger och caféer. Hit går det också en bilväg, för den som till exempel behöver ta taxi istället för att promenera.

Fasad med väggmålning av fiskebåtar.

Altea är sedan länge tillhåll för konstnärer och artister. Poeter, målare, keramiker och sångare trivs i staden. Men även internationella celebriteter som Matt Damon har semesterhem här – i alla fall enligt vår guide på Rosa Tours.

Utsiktsplats där man ser ett turkost hav.

Utsikten över havet är förtrollande och svår att tröttna på.

Blommande bougainevillea vid en utsiktspunkt vid havet.
Turkost hav och stenig strand.

Stranden nedanför gamla stan i Altea, Playa la Roda, är en blandning av sandstrand och stenstrand. Vi var där i juli som ju är mitt i högsäsong – sommaren innan pandemin – och ändå var stranden nästan tom.

Sandstrand som kantas av höga palmer.

Fler av våra utflykter på Costa Blanca

Med litet tåg till saltfabriken i Torrevieja

Fotografier: Familjens privata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *