Vill man äta lunch i Spanien klockan 12 upptäcker man snabbt att lunchserveringen inte har börjat. Och ingen äter middag klockan 18. Då är det dags för mellis.
Hur ser då de spanska matvanorna ut? När äter man i Spanien? Vi tittar på mattiderna och börjar förstås på morgonen.
Frukost (desayuno) klockan 8.30 – 10
Spansk frukost brukar bestå av kaffe med baguette eller något slags bakverk till exempel Magdalena eller Churros. Många tar bara en kopp kaffe och inget annat (säkert mätta efter middagen som man äter sent!). Man går ut på morgonen och köper sig nybakat bröd.
Om man bara dricker en kopp kaffe till frukost är det vanligt att fylla på med mellis 10.30 – 12, ungefär samma som man har till frukost.
Lunch (almuerzo eller la comida) klockan 14 – 16
Innan lunchen kan man äta lite tapas (äggrätter som tortillas, olika tillagade grönsaker, spanska korvar, chips, med mera). Ofta får man det på köpet om man beställer en caña (litet glas öl), litet glas vin eller annan dryck. Detta äter man på café även om man äter lunch hemma efteråt.
På lunchen är det förmånliga priser på många restauranger, man kan få 2 eller 3 rätter billigt – menú del día. Det kan kosta 10 – 15 euro och då får man förrätt, varmrätt, efterrätt eller kaffe, dryck, bröd och sallad. Mer exklusiva restauranger har förstås andra priser men sällan mer än 35 euro.
Det är också nu det är siesta, många affärer har stängt mellan 14 och 17. Många lunchserveringar börjar redan klockan 13 för den som vill äta tidigt.
Mellis (merienda) klockan 17.30 – 19.30
Om man ätit något lätt och inte en menú del día till lunch behöver man kanske fylla på för att klara sig fram till middagen. Nu kan man ta en macka, en liten bit korv eller ost, en kopp kaffe eller något sött som glass eller churros i choklad.
Middag eller kvällsmat (cena) klockan 20 – 23
Om man inte fick sig någon merienda kan man ta lite tapas och en liten öl innan middagen. Middagen är ofta lättare, särskilt om man ätit en trerätters menú del día till lunch.