På visning i Torrevieja i Spanien för att köpa lägenhet

on

Visst skulle det vara härligt att ha en egen lägenhet i Spanien? För vår del handlade drömmen om Spanien om Benidorm på Costa Blanca. I flera år slösurfade vi då och då på lägenheter, men aldrig att vår budget och våra önskemål kunde mötas.

Men så en dag träffade vi en kompis som hade köpt en lägenhet i La Mata i Torrevieja. ”Toppenställe, det bästa vi gjort!”, tyckte han. Av en händelse ägde redan samma helg Köpa hus utomlands-mässan rum på Stockholmsmässan. Vi åkte dit och insåg att i Torrevieja skulle vi kunna hitta något som vi skulle bli nöjda med – dessutom till ett pris som skulle passa oss.

balance-15712_1920

Närhet till stranden ett av våra kriterier

Vi hade följande kriterier innan vi ringade in sökandet till Torrevieja:
• Möblerad lägenhet med ljus och fräsch känsla.
• Balkong, hiss, 2 sovrum eller fler, bonus med 2 badrum, inga stora renoveringsbehov.
• Bonus med pool i fastigheten.
• Bra flygförbindelser från Stockholm.
• Rimlig restid från flygplatsen till lägenheten.
• Gångavstånd till stranden.
• Gångavstånd till mataffär, restauranger och ett varierat utbud av butiker.
• Ett område som lever året om, inte bara under högsäsong.
• Tillgång till kollektivtrafik och tåg- eller bussförbindelser till andra platser.

En anledning till att vi misslyckades med att hitta något i vår prisklass Benidorm var att vi värderade närhet till strand och affärer högt. Ett bra läge var helt enkelt för dyrt, även efter att den spanska bostadsmarknaden hade kraschat och priserna hamnat på en lägre nivå. Benidorm är en av Spaniens populäraste turistorter.

Men i Torrevieja fanns det gott om objekt. Redan två veckor efter mässan satt vi på flyget till Alicante. Vi hade bokat visningar med en lokal, spansk mäklare som vi hade haft kontakt med och fått hjälp att välja objekt att titta på. Vi koncentrerade oss på strandnära lägen i centrala Torrevieja. Vi hade inga förväntningar på att vi skulle hitta något, utan såg det mer som ett första tillfälle att börja titta på objekt.

Stranden Playa del Cura i Torrevieja

Vi blev visade nio lägenheter på en och samma dag och fotograferade ivrigt för att kunna minnas vad vi sett. Vi hade också med oss en hemmagjord poängblankett där vi satte poäng och kommentarer om varje lägenhet. Till exempel: helhetsintryck 4 av 5, kök 5 av 5, balkong 3 av 5, hiss ja/nej, antal badrum, antal sovrum.

Vi hittade en favorit och gick på omvisning

Efteråt satte vi oss på ett café och gick igenom våra anteckningar. Det visade sig att vi hade en favorit, vilket också var vår magkänsla, men det är bra att få stöd av sina anteckningar för att se att även förnuftet är med på tåget. Vi kontaktade mäklaren och bad om en omvisning samma dag. Vi gick dit, tog några kompletterande foton och gjorde några filmklipp. På kvällen gick vi igenom våra anteckningar och bilder.

coffee-2760064_1920

Vi meddelade mäklaren att vi skulle höra av oss på måndag med ett eventuellt bud. Hur det gick till att lägga ett bud och förhandla om priset berättar vi om i ett annat blogginlägg. 

Några intressanta artiklar

Rekordmånga svenskar köper hus i Spanien (GP.se, Göteborgsposten)

Byt liv – så hittar du ditt spanska drömboende (Expressen /Dinapengar.se)

Köpa hus i Spanien – det här bör du känna till (Res.se)

Fotografier: privata från familjen, och Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *