Båt från Torrevieja till Tabarca

on

Efter en dryg timmes båtfärd från Torrevieja kom vi fram till den lilla ön Tabarca, som är känd för bra snorkling och trevliga restauranger.

Båten åkte från Torrevieja klockan 11 och returresan påbörjades klockan 17, vilket gav oss flera soliga timmar på ön.Innan vi la till i Tabarca saktade båten ner och kastade fiskmat i vattnet. Stora stim med hungriga fiskar samlades runt båten.

Båtbiljetten tur och retur kostar 27 euro. Barn som inte fyllt 11 år får rabatt.

Människor går av båten i hamnen i Tabarca.
I hamnen i Tabarca släpps alla utflyktssugna turister av för några avkopplande timmar på ön.
Klippor vid havet.

Naturreservat och äldre bebyggelse

Tabarca har flera fina vikar med klart vatten där man kan snorkla och se olika sorters fisk. Området är ett skyddat marint naturreservat. Ön är bebodd året om och mäter 1,8 kilometer gånger 400 meter.

Vi började med att promenera runt på öns östra del som är en stor kulle med torrt gräs och några äldre byggnader.

Stor slätt med gult gräs.

Förflutet som piratö

En gång i tiden var ön tillhåll för Barbareskpiraterna från Nordafrika varifrån de bland annat planerade attacker mot spanska kusten. På 1700-talet bestämde sig den spanska kungen Carlos III för att det skulle byggas ett fort på ön och att den skulle bli bebodd. Fortets murar är än idag det första man ser när man närmar sig hamnen på Tabarca.

Fortet på Tabarca sett från båten.

Efter promenaden där vi bland annat passerade en större vik med många snorklare och ett museum i en fyrkantig stenbyggnad, begav vi oss till öns största strand. Där kunde man bada eller hyra till exempel trampbåtar.

Stranden och staden i Tabarca.

Även vid badstranden fanns ett rikt fiskliv med stim som simmade runt. Några var nyfikna och lite närgångna, bland annat småfisk som vi tror rensade bort torr hud från hälarna. En del betalar pengar på salong för samma behandling, här var det gratis.

Stranden ligger nära samhället på ön med restauranger och shopping. Precis bredvid stranden finns toaletter och några mindre matställen.

Strand där människor sitter och solar.
Fiskmås framför stranden.

Lunch på La Caleta

Efter ett tag tyckte vi det var dags för lunch. Det visade sig vara fullsatt överallt och vi fick vänta på ett bord. Mer erfarna Tabarca-resenärer har tipsat om att man ska boka bord på en restaurang så fort man klivit av båten. Efter ett tag blev ett bord ledigt på restaurangen La Caleta och vi åt en god lunch med paella, fisk och skaldjur.

Bläckfiskringar, friterad fisk, tomatskivor.

Efter lunchen hade vi fortfarande tid över tills båten skulle gå och vi passade på att flanera runt i det lilla samhället på ön. Hittade också ett ställe som sålde glass.

Gata med låga hus, en kanot framför ett av husen.
Befolkningen på Tabarca bor i låga stenhus. Det finns inga bilar på ön.
Gata med palmer och souvenirbutiker.
Turister som promenerar runt i den lilla staden på ön Tabarca.
Portal i en stor mur.
Det finns många platser på ön där man kan slå sig ner och sola, bada eller snorkla.

Hur man köper biljett till Tabarca

Man köper sin tur-och-retur-biljett 30 minuter innan avgång i en biljettlucka som ligger precis framför båten i hamnen i Torrevieja. Det kan vara en god idé att ställa sig i kö 60 minuter innan avgång i högsäsong.

Kartbild som visar att båten till Tabarca går från hamnen i Torrevieja.

Vi åkte till Tabarca från Torrevieja, men det går också båtar från Alicante och inte minst Santa Pola som bara ligger några kilometer från ön.

Kartbild som visar att ön Tabarca ligger utanför orten Santa Pola.

Från Torrevieja går båten dagligen i högsäsong. Undvik helst augusti då det är väldigt många besökare. Under lågsäsong varierar turerna från några gånger i veckan till inga turer alls mitt i vintern. Det bästa är att gå ner till hamnen och läsa på skylten vid båten vilka dagar den går.

Fönster inne i en båt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *