Valde en spansk mäklare istället för en svensk

on

Innan vi åkte till Torrevieja på visning hade vi först kontakt med en svensk mäklare, men insåg att det skulle bli högre påslag än hos en spansk mäklare. Med svenska mäklaren ingick nämligen hämtning på flygplatsen, middag, samt att vi skulle få tillbaka pengarna för det hotellrum som mäklaren bokade om vi köpte en lägenhet.

facade-2758299_1920

Jättetrevligt upplägg, absolut! Men vi frågade oss: Vem betalar för det här i slutändan? Jo, vi!

Hos den spanska mäklaren ingick ingenting mer än en professionell mäklartjänst, vilket var allt vi behövde. Jag vill inte dissa svenska mäklare, absolut inte. De är superproffsiga, förmedlar kontakter till advokater och annat man behöver, och allt sker på svenska. Perfekt om man vill känna sig helt trygg – det handlar ändå om en stor investering, så det kan vara värt en extra slant.

Men om man är ekonomiskt lagd och kan tänka sig att att göra en del förarbete själv, så kan man gärna välja en spansk mäklare, och helst kanske en som talar engelska.

I Spanien har köparen en egen mäklare

Det visade sig vara värdefullt att ha hjälp av en mäklare som förstod våra önskemål och kunde föreslå objekt därefter. Vi var inte lika bra själva på att välja ut lägenheter åt oss själva som vad mäklaren var, även fast vi borde känna oss själva bäst. Det var en av lägenheterna som mäklaren föreslagit som vi till slut köpte, vilket visar hur fantastiskt det är att köpa i ett land där köparen har en egen mäklare.

Mäklaren har inte ensamrätt

Det finns några viktiga skillnader i att anlita en mäklare för en spansk fastighetsaffär, oavsett om det är en svensk eller spansk mäklare:

 1. En säljare kan om den vill ge försäljningen i uppdrag till flera mäklarfirmor samtidigt.
 2. Den mäklare som företräder köparen visar inte bara objekt som finns hos den egna mäklarfirman, utan även hos andra mäklare om det finns något som passar dina kriterier.

Några intressanta artiklar

Köpa hus i Spanien – det här bör du känna till (Tidningen Res)

Spanskt studiebesök (Mäklarvardag, blogg)

Fotografier: privata från familjen, och Pixabay

2 kommentarer Lägg till din

 1. Akbar skriver:

  Hej,
  Ni hade en länk i någon av era inlägg till den spanska mäklare ni anlitat. Vart tog den vägen?

  1. Kia skriver:

   Hej Akbar! Länken kanske har försvunnit när vi har gjort en redigering. Mäklarfirma heter Tropico och här är länken till deras webb: https://www.inmobiliariatropico.com/CONTACTAR/. Mvh Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *