Vad kan man göra i Alicante?

on

När vi är i Torrevieja åker vi ibland på utflykt till Alicante. Där finns en traditionell saluhall, fortet Santa Barbara högt beläget på en klippa, shopping, restauranger och en härlig storstadsatmosfär.

När vi har klivit av på busstationen som ligger nära hamnområdet i Alicante, brukar vi promenera mot centrum genom en fin park med stora och gamla träd, som sedan övergår i en esplanad som skuggas av rader av höga palmer. Esplanaden har en mosaikbelagd gågata och är kantad av restauranger på ena sidan och små marknadsstånd på andra sidan där de bland annat säljer t-shirtar och souvenirer.

Därifrån är det sedan promenadavstånd till många av sevärdheterna i Alicante.

Esplanad med palmer och mosaikgata.
Foto: Google Maps

Alicante – 8 ställen du hinner besöka på en dag

Listan är inte i någon särskild prioritetsordning, allt är trevligt!

1. Santa Barbara-kastellet

Där kastellet Santa Barbara ligger finns det bevis på att det har funnits bebyggelse i tusentals år. Själva kastellet eller fortet började byggas på 800-talet. Sitt nuvarande namn fick det på 1200-talet när spanjorerna återerövrade kastellet från araberna, vilket inträffade på Santa Barbaras dag. Santa Barbara var en martyr som man tror bodde i Fenicien, nuvarande Libanon.

För att komma till kastellet tog vi en hiss med ingång nedanför berget, precis på andra sidan gatan från stranden Platja de Postiguet. Man går in i en tunnel där man först får köpa en hissbiljett och därefter får stå i kö till hissen. Det går även att promenera till kastellet.

Utsikt från Santa Barbara ner över Alicante stad.

Staty av plåtsoldat.

2. Platja de Postiguet

Precis nedanför Santa Barbara-kastellet finns Alicantes mest centrala strand – Platja de Postiguet. Det är ett populärt ställe att sola och bada.

Utsikt över strand och hav i Alicante

3. De majestätiska fikusträden

Runtom i Alicante stad kan man se väldigt stora och gamla fikusträd, Ficus Macrophylla. På spanska heter de Figuera Australiana – australiensisk fikus, på svenska Magnoliafikus.

Du hittar dem i Parque de Canalejas, Plaza Gabriel Miró, Portal de Elche, Calle San Agatángelo, Avenida Salamanca, Avenida Juan Bautista Lafora och i Parque el Botánico.

Stammen på en fikus med många meter i omkrets,
Denna magnoliafikus hittar man i Parque de Canalejas som ligger mellan bussterminalen i Alicante och esplanaden.

4. El Corte Inglés

Varuhuskedjan El Corte Inglés finns i hela Spanien. Varuhuset i Alicante har ett brett sortiment, särskilt intressant är möbel- och inredningsavdelningen där vi brukar beundra exklusiv och dyr inredning.

Fasaden till El Corte Ingles.
Foto: Google Maps

5. Saluhallen – Mercado Central

Har man inte varit i en spansk saluhall är det en upplevelse att gå omkring i stora saluhallen i centrala Alicante.

Olika sorters räkor till salu.

Fasaden på saluhallen i Alicante.
Foto: Google Maps

6. Plaza Portal de Elche

I och runtomkring Plaza Portal de Elche finns flera mysiga fik. I själva parken kan man sitta i skuggan av en av stadens gigantiska magnoliafikusar.

Uteservering på ett café bredvid en park.
Foto: Google Maps

7. Gamla stan i Alicante – Barrio Santa Cruz

Gamla stan i Alicante ligger precis bredvid Santa Barbara-kastellet. Det är mycket charmiga kvarter att promenera runt i.

Smal gata med äldre hus och konstverk som stora svampar.

8. Calle Mayor

På gågatan Calle Mayor i gamla stan stannar vi ofta till på en restaurang eller ett café. Ett tips är att många restauranger har en Menú del día med dagens lunch cirka klockan 13 – 16, vid sidan av den kanske mer turistiga menyn man får först. På det sättet har vi fått många fina matupplevelser på denna gata.

Musslor i gräddsås på en vit tallrik.
Musselförrätt från Menú del día på El Sabor i Alicante.

Hur man tar sig från Torrevieja till Alicante centrum

Vi brukar ta bussen till Alicante från bussterminalen i centrala Torrevieja, ingången ligger på Calle del Mar. Det kostar omkring 5 euro enkel resa och man kan köpa biljett i biljettluckan på terminalen eller betala kontant på bussen. Busschauffören kan bara växla mindre valörer.

Busstidtabell finns i appen Costa Azul, tidtabellen finns också uppsatt på väggen i bussterminalen där man kan fota av den.

Resan tar ungefär en timme och en kvart och man passerar genom Guardamar och Santa Pola. Själva busslinjen startar från Pilar de la Horadada och passerar innan Torrevieja bland annat Zenia Boulevard.

Buss på bussterminal.
Bussen mot Torrevieja står redo på bussterminalen i Alicante.

Foton: Familjens privata, samt några från Google Maps

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *