7 fällor vid köp av bostad i Spanien

on

När man köper ett hus eller lägenhet i Spanien vill man helst inte ärva förra ägarens skulder eller få vänta flera år extra på ett nybygge. Här går vi igenom 7 fallgropar att undvika vid bostadsköp i Spanien.

1. Missat att kolla upp skulder och ekonomi

Det är väldigt viktigt att man anlitar en advokat eller juridiskt ombud som går igenom bostadens ekonomi och också att allt står rätt till juridiskt. Till exempel följer obetald fastighetsskatt med bostaden och det är den nya ägaren som blir betalningsskyldig.

Juristen bör även titta på ekonomin för urbanisationen eller lägenhetshuset. Man vill exempelvis att hela huset eller gemensamma ytor, och inte bara ens egen bostad, har rätt försäkring om något skulle hända.

2. Dött på vintern

Det är lätt att förälska sig i en bostad på sommaren när det är liv och rörelse. Om man sedan kommer till sin bostad för första gången på vintern och märker att allt runtomkring är igenbommat – det är mindre kul.

Om du inte särskilt söker efter ett lugnt och stilla område, så är det bra att ta reda på hur det är i lågsäsong. Finns det en mataffär? Går det bussar och hur ofta? Brukar restauranger och butiker ha öppet på vintern?

3. När ett nybygge drar ut på tiden

Relativt ofta hör man talas om människor som tecknat upp sig för ett nybygge som sedan är långt ifrån färdigbyggt vid planerat inflyttningsdatum.

Innan du skriver på något bör du ta hjälp av ett juridiskt ombud som ser till att det står i kontraktet att du har rätt att häva köpet efter en viss tids försening. Det bör också stå något om vilken ränta eller förseningsavgift du får om du väljer att vänta tills bygget är klart.

4. Om mäklaren är oseriös

De allra flesta mäklare är professionella, kunniga och gör sitt bästa för att det ska bli en bra upplevelse att köpa en bostad. Tyvärr finns ett fåtal som är oseriösa. Här är några otrevliga exempel som vi själva känner till:

 • Mäklaren försöker hjälpa säljaren att få en viss del av köpesumman ”under bordet”.
 • Bostaden säljs in med havsutsikt, men mäklaren nämner inte att tomten framför har bygglov för ett höghus.
 • Snabb affär och snabb vinst är viktigare än att verkligen försöka hjälpa till att hitta en bostad som matchar köparens önskelista.
 • Några kallar sig fastighetsmäklare utan att kunna yrket.
 • Försöker trissa upp priset i områden som är populära bland skandinaver.

Ett tips är att kontakta flera mäklare innan du bestämmer vem som ska ta dig runt på visningar. Be om rekommendationer från andra som köpt.

5. Det finns alltid en anledning till att det är billigt

Det är få förunnat att göra fynd, för de allra flesta gäller devisen att man får vad man betalar för. Om man hittar en billig bostad och det inte handlar om ett renoveringsobjekt, så beror det alltid på något.

Det kan handla om återkommande översvämningar i området, högljudda diskotek, drogförsäljning, myggor, miljöförstöring, saknas affärer och restauranger, dålig kollektivtrafik, grannarna är kriminella, störande industrier, tråkig utsikt, fem trappor utan hiss, bostaden ligger i ständig skugga, hårt trafikerad väg i närheten.

6. Man har egentligen inte råd

En väldigt tråkig fälla är att köpa fastän man inte har tillräckligt med pengar.

 • Utöver bostadens pris tillkommer upp till 15 % i skatt, notarieavgift, flytt av elabonnemang, advokatkostnad och annat.
 • Man behöver ta reda på vad bostaden kommer att kosta per månad – avgift till föreningen/urbanisationen, skatter, sophämtning, fasta avgifter för el och vatten, fastighetsförvaltning, med mera.
 • Köper man begagnad bostad måste man oftast renovera i alla fall något, kanske också byta ut vitvaror eller uppgradera elabonnemanget. I nybyggen kanske man behöver köpa till ett möbelpaket.
 • För den som planerar att hyra ut sin bostad, är det viktigt att kunna betala sina utgifter även om man skulle ha noll euro i hyresintäkter under något år.
 • Sist men inte minst – om man inte planerar en permanent flytt till Spanien, bör man också räkna in resekostnader. Hur ofta tänker man resa? Vad kostar det per år med flyg, tåg, eller bil?

7. Bostadens skick

Om du inte själv är mycket kunnig är det en bra idé att ta hjälp med besiktning av bostaden av en byggnadsteknisk arkitekt. Det är bra att till exempel undersöka:

 • Stammarnas skick så du slipper vattenskador.
 • Vattentryck i kranarna, så att det inte bara kommer en stril när du ska duscha.
 • Om det finns asbest.
 • Om elen är säkert dragen.
 • Finns det fukt eller mögel?
 • Lägenheter högst upp (áticos) får ofta läckage vid regnoväder, därför är det bra att undersöka hur avrinningen fungerar.
 • Skick på väggar och bärande strukturer – ser betongen bra ut eller börjar den vittra sönder?
 • Det finns en rad certifikat som är obligatoriska för varje byggnad, kontrollera att alla papper är i sin ordning. Du vill inte upptäcka i efterhand att det var något problem med bygglovet till exempel.

Vad skulle vi själva ha gjort annorlunda?

Efter nästan fem år är vi fortfarande extremt nöjda med vårt köp. Hade vi haft mer pengar skulle vi ha önskat oss mer bostadsyta, stor terrass, eget garage och fri havsutsikt. Människan som art är aldrig helt nöjd.

Vi köpte av ett dödsbo och det vi inte kände till är att ett dödsbo inte är en juridisk person i Spanien. Vi behövde därför vänta tills hela arvskiftet var klart för att köpa av arvingarna, vilket tog cirka fyra månader.

Vi gav nästan upp och trodde aldrig vi skulle få vår lägenhet och fick boka av minst två flygresor när vi skulle ha fått tillträde men det fortfarande inte var klart. När det sedan var klart hade vi av olika skäl inte möjlighet att åka ner förrän efter ytterligare tre månader.

Något vi uppskattar är att vi har trevliga grannar, välskött förening och allt vi behöver finns precis i närheten – stranden, mataffären, restauranger, barer, caféer, klädaffär, skoaffär, apotek, till och med en Kinabutik.

Mer läsning om bostadsköp

Se alla våra blogginlägg om att köpa bostad i Spanien.

Bloggen sundprivatekonomi.se skriver på temat ”Köpa bostad utomlands – Att tänka på!”

Marcazits.com beskriver steg för steg hur de köpte en lägenhet i Torrevieja, Costa Blanca

Foto: Familjens privata

2 kommentarer Lägg till din

 1. Sund skriver:

  Hej och tack för denna. Roligt att ni knappade ihop detta inlägget så snabbt efter förfrågan 🙂 Snyggt!

  Juste den där med att det blir ca 15% dyrare är det nog många som inte är beredda på.

  Fortsätt driva er fina blogg så kanske vi hörs längre fram 🙂

  1. Kia skriver:

   Hej och tack! Det var en kul text att skriva, finns många fällor att trilla i om man inte ser upp, särskilt ekonomiska. Förutom det där med 15% extra så blir vissa förvånade första gången de ska betala fastighetsskatt för sitt hus eller lägenhet. De mest sorgliga exemplen är nog de som köpte bostad strax innan fastighetskraschen 2008 och som får sälja med förlust därför att priserna fortfarande inte har kommit upp på samma nivå efter 14 år. För de allra flesta är nog ändå ett bostadsköp i Spanien en rätt solig affär 🙂 Mvh Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *