Vår första resa till lägenheten i Torrevieja var under höstlovet. Resan kan förmodligen döpas till ”det stora renoveringskaoset”. Vi lärde oss väldigt mycket om renovering i Spanien.
Det var vi två, vår dotter och min mans föräldrar. Svärfar är spanjor men har bott större delen av sitt liv i Sverige. Han pratar förstås flytande spanska. Även svärmor är en hejare på spanska. Det underlättade enormt när det kom en strid ström av hantverkare under veckan, ibland flera på en gång fastän vi kommit överens om andra tider just för att inte alla skulle vara där samtidigt.
Befintligt skick och möblerad
I Spanien köper man sin bostad i befintligt skick. När det handlar om en semesterbostad är den ofta möblerad. Vår lägenhet köpte vi från ett dödsbo. Efter att arvingarna plockat med sig det de tyckte var av värde så var ändå det mesta kvar. Inte bara stora möbler som soffa och sängar, utan också tofflor, kläder, en promenadkäpp, familjefotografier, och en fullt utrustad necessär med tandborste och allt.
En del kastar all inredning, river ut allt och gör en total make-over. Vi renoverar det som är trasigt eller inte fungerar för oss av olika anledningar. Efter den första hysteriska veckan har vi haft ett årligt renoverings- eller inredningsprojekt.
Innan vi åkte ner första gången gjorde vi långa listor med vad som skulle köpas och vad som skulle göras.
Behövde ersätta alla vitvaror
De vitvaror som fanns var trasiga – spis, fläkt och kylskåp. Det fanns en fristående kokplatta, den lagade vi mat på. När svärmor skulle testa tvättmaskinen ramlade på-knappen in i maskinen och svärfar fick bryta upp luckan.
Vi köpte alla vitvaror på Carrefour i Torrevieja – ett stort varuhus med allt från mat och kläder till vitvaror och trädgårdsmöbler. Vi kunde bara köpa det som gick att få levererat samma vecka. Därför tillbringade vi många timmar på vitvaruavdelningen tillsammans med en vänlig man som letade länge och väl i olika databaser. Här handlade det inte om att jämföra pris eller modeller, utan enbart om leveranstid.
Flera som vi känner har varit i precis samma situation, oavsett var man köper ifrån. Eftersom man snart ska tillbaka till Sverige får man välja det som går att få hemleverat under den tid när man är där. Bor man permanent i Spanien eller flera månader i sträck fungerar det förstås att vänta i tre veckor på exakt den kylskåpsmodell man vill ha. Då har man också tid att gå runt i mindre butiker och leta.
Som tur är har Carrefour ett stort sortiment så vi blev nöjda med allt som vi köpte. Vi köpte kyl/frys, inbyggd glashällsspis, inbyggd ugn, diskmaskin och tvättmaskin. Dessutom köpte vi alla andra hushållsmaskiner man behöver till ett hem – dammsugare, kaffebryggare, vattenkokare, strykjärn och strykbräda, tv, radio, brödrost och mixer. Vi fick också med oss en hel del annat som behövs i köket som knivar, saxar, kastruller och stekpannor.
Carrefour levererade och installerade alla stora vitvaror plus att de tog med sig de gamla vitvarorna.
Renovering av köket
En snickare byggde helt om nedre bänkraden i köket, bland annat för att diskmaskinen skulle få plats. Det hade inte funnits någon tidigare. Marmorbänkskivan var sprucken och ersattes av en vit laminatbänkskiva från Ikea. Djupet på bänkytan behövde ökas eftersom moderna ugnar och spishällar är djupare än den som satt där innan. Snickaren gjorde en speciallösning med en hylla längst in mot väggen. Vi behöll skåpluckorna och lådorna, samt också diskbänken, men blandaren och alla rör under behövde bytas.
Tre lärdomar från snickeriprojektet
- En flera meter lång bänkskiva får inte plats i hissen utan måste bäras uppför trapporna. Den är väldigt mycket tyngre än den ser ut.
- För vissa saker behövs bygglov. Det ordnar respektive hantverkare. Det finns bygglov för små omgörningar och bygglov för större ingrepp. Att som privatperson hålla reda på vad som gäller är inte lätt, så det är enklast om respektive hantverkare ordnar med det som behövs.
- Carrefour kunde inte installera diskmaskinen eftersom köksskåpet inte var färdigbyggt. Snickaren sa att han vet hur man installerar en diskmaskin, inga problem. Låt oss bara konstatera att hans koppling blev helt fel och att någon annan fick göra om jobbet.
Hur hittade vi alla hantverkare?
Om man kommer till sin nyköpta bostad i Spanien och behöver anlita en lång rad hantverkare, hur gör man då? I Spanien handlar allt om kontakter, så vi använde de enda kontaktar vi hade. Innan vi åkte ner frågade vi vår mäklare, ett trevligt spanskt familjeföretag, om de kunde rekommendera några hantverkare. Den vägen fick vi några kontakter som vi kunde höra av oss till i förväg.
Sedan hjälpte svärfar till på plats. Han frågade ordföranden för vår husförening vilka hantverkare han kunde rekommendera.
Vi gick också med i en Facebookgrupp som heter ”Duktiga hantverkare & tjänsteföretag i Costa Blanca”. Administratören för gruppen gör ett fantastiskt jobb med att uppdatera en lista över rekommenderade företag. Gruppmedlemmarna tipsar om när de blivit nöjda med ett hantverkarjobb, och publicerar ofta bilder på före och efter. Gruppen har ett tak för antal medlemmar, vill man gå med får man ställa sig i kö och vänta på att någon lämnar gruppen (eller blir utkastad, som ju händer en del i Facebookgrupper överlag…).
Några roligheter under veckan
För att vi skulle ha några andra minnen än renovering från vår första vistelse i vår spanska lägenhet, så gick vi på restaurang i Torrevieja, och åkte till nöjesparken i Santa Pola en dag.
Stor hjälp av svärmor och svärfar
Renoveringen tog egentligen längre tid än bara höstlovet, omkring två veckor. Svärmor och svärfar kom dit några dagar i förväg, och stannade sedan några dagar efteråt tills köksrenoveringen var helt klar. Det var ovärderligt att de hade möjlighet att hjälpa oss.
Fotografier: privata från familjen
Vi letar också efter en ny inbyggd ugn och var inne på carrefour i Santa Pola. Vi såg däremot inga vitvaror? I vilken carrefour var ni när ni beställde era vitvaror?
Hej! Vi köpte alla våra vitvaror från Carrefour i Torrevieja. De har en stor vitvaruavdelning med bra utbud. Mvh Kia
Hejsan!
Vilken fantastisk Hemsida och vilka fina råd! Tack så väldigt mycket!
Nu undrar jag om du har lite koll på Andalusien och skulle kunna ge mig lite råd?
Jag vill gärna köpa lite mark, där klimatet är lämpad för att odla allt möjligt men framför tropiska frukter. Jag vet att det låter som verklighetsfrämmande, utopiskt. Jag vet praktiskt taget inget om klimatet i Spanien än att norra Spanien är lite kallare på vintrarna och södra Spanien möjligen lite varmare.
Min fråga är, vet du möjligen var någonstans borde jag köpa lite mark, för att dels odla tropiska frukter men också odla grönsaker på vintrarna?
En sak som jag ofta reagerar på är att folk verkar inte bry sig om radon- framför allt mark radon. Husen, som finns utanför städerna verkar vara hur gamla som helst och bestå i princip av sten-hög, där allt skulle rasa ihop vid minsta jordbävning. Naturligtvis, måste det vara enormt mycket mögel och fukt i dessa husgrunder.
Jag vore jätte tacksam för alla möjliga råd !
Tack än en gång för denna fina hemsida och ditt engagemang!
Med vänliga hälsningar.
Ed (Sverige)
Hej Ed! Vilket härligt mål du har! Ledsen att du fått vänta så länge på svar, var i Spanien och hade fullt upp. Nu är jag ingen odlingsexpert, men jag har förstått att man bör titta efter att det är bra matjord, eller har potential att bli, och att man har tillgång till bevattning. Det finns stora odlingar i Andalusien så om du hittar ett område där andra odlar så borde du kunna odla också. I områdena runt Granada och Jaén finns fina odlingar. Vad gäller markradon har alla EU-länder radonkartor, vet inte riktigt hur man får tag i den spanska kartan. Har ingen djupare kunskap om gamla fallfärdiga stenhus, men har förstått att det ibland handlar om dödsbon där arvingarna inte vill ta kostnaden för arvsskiftet och därför står huset och förfaller. Hoppas du hittar ett trevligt hus med bra mark. Lycka till med de framtida fruktodlingarna! Mvh, Kia
Hej Kia!
Tack så jätte mycket för svaret!
Det är just Andalusien jag tittar på. Men senast i dag läste jag en rapport om torkan i Andalusien.
Jag vet att brist på vatten är vanligt i flera länder och värre lär det bli. Jag är inte ute efter mark, som jag ska bedriva storskalig jordbruk på, utan mer för egen bruk och möjligen kunna sälja överskottet. På flera hemsidor, som Idealista, Kyero och Spainhouses har jag tittat på hundratals objekt, men jag tycker att informationen är mycket dåligt och dessutom ofta direkt felaktigt! Jag tittar på objekt, som helst ska ha eget vatten, det vill säga naturlig vattenkälla. Där jag har hittat står det Fuente eller annat, som ger intrycket a att det handlar om naturligt vattenkälla. Men när jag sedan tar kontakt med de och vill ha en bild på källan, visar det sig att det snarare handlar om vattendrag, som sinar framåt sommaren.
Hur som helst. Det som jag egentligen är ute efter är ett område där klimatet är behagligt hela året, inga heta somrar eller kalla vintrar.
Tack än en gång, båda för en fin sida och för svaret!
Med vänlig hälsning.
Ed
Hej Ed! Tillgång på vatten är förstås en utmaning. Det kanske är bättre i norra Spanien än i Andalusien? Till exempel norr om floden Ebro upp mot Pyrenéerna? Nackdelen är att det kommer snö en period på vintern. Jag önskar dig lycka till i ditt letande, så småningom hittar du säkert rätt ställe där du kan starta dina odlingar. Mvh Kia
Hej igen KIA!
Har precis googlat och såg denna karta över radongas i olika spanska provinser:
https://euroweeklynews.com/2022/02/10/the-health-dangers-of-radon-gas-the-invisible-killer-in-spain/
Hej Ed! Tack för tips! Mvh Kia