Vilka restriktioner gäller i Torrevieja?

on

Här kommer en guide över de covid-19-restriktioner som gäller hela Comunitat Valenciana inklusive Torrevieja.

Denna pdf beskriver på spanska vilka restriktioner som gäller från 22 februari 2022 och framåt. Den tillfälliga restriktionen om covidpass är borttagen, utom om man ska besöka olika typer av vårdhem.

Här finns den fullständiga listan på spanska i pdf-format med restriktioner som gäller i Comunitat Valenciana från 22 februari 2022 och tills vidare.

Frågor och svar från Comunitat Valenciana (på spanska):

https://coronavirus.san.gva.es/es/preguntas-frecuentes

Munskydd inomhus

En av de få restriktioner som funnits hela tiden är munskyddskravet, som för närvarande enbart gäller inomhus, samt utomhus om det är trängsel. Munskydd är ett beslut som fattas på nationell nivå och som Comunitat Valenciana inte kan bestämma över själv.

Sammanfattningsvis gäller detta:

 • Munskyddskravet gäller alla som är 6 år och äldre.
 • I allmänna utrymmen som affärer eller lokaler av olika slag ska man ha munskydd.
 • Munskydd ska man även ha på utomhusevent där man har ståplats eller om man sitter och inte kan hålla 1,5 meter till andra.
 • I buss, taxi, tåg, båt eller andra kollektiva färdmedel ska man ha munskydd. Gäller även stationer och plattformar.
 • Åker man bil och alla är från samma hushåll behöver man inget munskydd.
 • Du får ta av dig munskyddet när du äter eller dricker på en restaurang eller bar, men det ska vara på i övrigt om du är inomhus.
 • Om du tränar inomhus finns anvisningar i lokalen vad som gäller.
 • Har man andningssvårigheter eller en funktionsnedsättning som gör att man inte kan använda munskydd, kan man skaffa ett läkarintyg som man kan visa upp om någon frågar.
 • För arbetsplatser där verksamheten i sig gör det svårt att använda munskydd, har hälsomyndigheterna särskilda anvisningar. För externa besökare gäller dock munskydd.

Har man ett vanligt blått, så kallat kirurgiskt munskydd klarar man sig i nästan alla slags situationer, även i till exempel flygplan eller vårdcentraler där det finns särskilda krav på vilket sorts munskydd man ska ha. Munskydd med ventil är förbjudna därför att då riskerar man att blåsa ut sin utandningsluft på en medmänniska genom ventilen. Munskydd av tyg funkar i de flesta vanliga sammanhang, men då ska det vara ett riktigt munskydd och inte typ en tygnäsduk.

Stranden

Håll säkert avstånd till andra människor. Nu i lågsäsong finns inte rutnät på stranden. Man behöver inte ha munskydd på stranden.

Alkohol

 • Restauranger, barer, nattklubbar och diskotek har normala öppettider och serverar alkohol hela den tiden.
 • Det är förbjudet att dricka alkohol på allmän plats, till exempel på stranden eller i en park.

Ingen gräns för antal personer privat

Det är fritt fram att träffas i privata sociala sammanhang så många som man vill, till exempel hemma hos någon eller ute någonstans som på stranden.

Restauranger, caféer, barer, nattklubbar

 • När man äter och dricker måste man sitta vid ett bord. Man kan också stå i baren om man kan hålla säkert avstånd till andra.
 • Inget munskydd när man äter och dricker, men det ska vara på i övrigt – när man beställer, betalar eller går till toaletten, dansar eller sjunger karaoke.
 • Man behöver inte längre ha munskydd på uteservering.
 • Man får inte röka, gäller både inomhus och utomhus.

Utegångsförbud

Det finns inget utegångsförbud, man får vara ute vilken tid på dygnet som man vill.

Rökning

Rökning är tillåten på gatan, stranden etc om man kan hålla 2 meters avstånd till andra. Gäller även e-cigaretter. På vissa stränder gäller alltid rökförbud, läs på skylten bredvid playan vad som gäller.

Läs också:

Vad gäller om man ska resa till Spanien under covid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *