Vad gäller om man ska resa till Spanien under covid?

on

Uppdaterad 2022-04-17: Hur gör man med QR-kod och hälsodeklaration eller covid-test med reseintyg när man ska resa till Spanien? Vad gäller om man är fullt vaccinerad? Och vilka regler finns för att resa till Spanien från Sverige och för att resa inrikes i Spanien?

Logotyp för SPTH

Sammanfattning

Nyhet från och med 6 april 2022: För att resa räcker det med covid-bevis. Det finns också kvar möjligheten att använda QR-kod från SpTH där du laddar upp ett intyg.

När man landar i Spanien ska man följa orangea markeringar på flygplatsen. Det gäller både om man enbart har ett intyg från covidbevis.se och om man har QR-kod från SpTH där man laddat upp sitt intyg från covidbevis.se. (När vi landade i Alicante 9 april så fanns inga särskilda markeringar, varken orange eller blå, men det kan ju finnas på andra flygplatser.)

All information om inresa till Spanien finns på spanska Hälsoministeriets webbsida

Obs! Vad som gäller kan ändras från en dag till en annan. Den mest aktuella informationen finns alltid på myndigheternas webbsidor.

Alternativ 1: Covid-bevis

Om du har covid-bevis räcker det. Då behöver du inte QR-kod från SpTH.

Barn som är yngre än 12 behöver inget dokument som handlar om covid-19.

Alla detaljer om vad som krävs finns på Spain Travel Health FAQ-sida

Intyget från covidbevis.se ska visa något av följande:

 • Fullständig vaccination, eller
 • Negativt covid-test, eller
 • Att man har haft covid-19

Den vårdgivare du anlitat laddar upp vaccinationsbevis, negativt test och tillfrisknandebevis på covidbevis.se.

Fullständig vaccination – börjar gälla 14 dagar efter sista sprutan
Spanien accepterar alla covid-vacciner som är godkända av EU och WHO. Det får ha gått högst 9 månader eller 270 dagar efter senaste sprutan. Undantag är personer under 18 – deras fullständiga vaccination har inget bäst-före-datum.

Negativt covid-19-test innan ankomst
Spanien accepterar två sorters negativa covid-test: pcr-test (eller annat molekylärt test, i Sverige är pcr vanligast), eller antigen-test av alla de sorter som är CE-märkta och godkända av EU. Här finns listan med godkända antigen-test.

Observera att provtagningen för pcr måste göras inom 72 timmar och för antigen inom 24 timmar innan du ankommer till Spanien! Kontrollera innan du tar provet att du hinner få ditt provsvar innan du reser.

En bit ner på denna sida hos covidbevis.se finns listan över de kliniker som är anslutna till covidbevis.se

Att man har haft covid-19 – bevis på att man tillfrisknat
Det tredje intyget som accepteras är intyg på genomgången covid-19-sjukdom och att du nu är frisk.

Hur man får ett tillfrisknandebevis berättar covidbevis.se på sin hemsida

Alternativ 2: Hälsodeklaration med QR-kod från SpTH

Om du väljer hälsodeklarationen FCS Form med QR-kod från SpTH, Spain Travel Health, behöver du inte ett separat covidbevis utan du laddar upp det när du fyller i formuläret. Fyll i hälsodeklarationen tidigast 48 timmar innan ditt flyg ska avgå. I princip är det onödigt att fylla i hälsodeklarationen eftersom det räcker med enbart covidbeviset.

Barn som är yngre än 12 behöver inte fylla i en hälsodeklaration.

Du fyller i hälsodeklarationen – FCS Form – på webben https://spth.gob.es/ eller ladda ner appen SpTH. FCS är förkortning för el Formulario de Control Sanitario, hälsodeklaration på svenska. Tänk på att skriva o istället för ö och a istället för å eller ä.

När allt är ifyllt får du en QR-kod som du kan visa upp i appen. Den skickas också med e-post om du vill skriva ut den.

Se även en informationsfilm från SpTH.

Se spanska regeringens information om hälsokontroller efter att man landat.

Hälsodeklaration från SpTH behövs inte när man kommer landvägen.

Vilka regler och rekommendationer man bör ha koll på

Om man planerar att resa till Spanien medan coronapandemin fortfarande pågår, finns en hel del regler att hålla reda på. Till exempel UD:s rekommendationer eller avrådan från resor, Folkhälsomyndighetens information och så förstås Spaniens regler för inresa. Reseförsäkringen i hemförsäkringen kan också vara påverkad – vissa gäller som vanligt, andra inte. Och så kan reglerna ändras från en dag till en annan. Flyg kan bli inställda eller gränser stängas.

Får man resa till Spanien?

Det är tillåtet för medborgare i EU/EES-länder att resa in i Spanien.

Svenska ambassadens information finns på Sweden Abroad. Där skriver de detaljerat om vad som gäller för att få åka in i Spanien. Se även information från Spanska ambassaden i Stockholm

Från UD finns ingen avrådan från att resa från Sverige till Spanien. På UD:s webb kan man läsa mer om det.

Om du vill kan du anmäla dig till svensklistan hos UD och ladda ner appen UD Resklar. Då kan UD eller ambassaden kontakta dig om det skulle uppstå något slags krissituation. Mer information om hur det går till.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till att ta reda på vad som gäller på resmålet angående covid-19 innan man reser iväg, och även när man återvänder till Sverige. Mer information om resor finns på deras webb.

Vad gäller om man bilar och passerar flera länder?

Har man planerat att köra bil från Sverige till Spanien kan det även vara krav på olika slags covid-intyg i länderna man passerar på vägen. Se reopen.europa.eu för mer information.

Vad gäller om man mellanlandar?

Den som flyger och har mellanlandning i något annat land, kan råka ut för att det landet har egna regler för covid-intyg vid mellanlandning. Det absolut enklaste är att välja ett direktflyg så länge som pandemin pågår, om man vill slippa extra krångel. Om man inte kan det, är det säkrast att i så fall mellanlanda i ett EU-land för att slippa drabbas av extra krav på resenärer som flyger in från ett icke-EU-land.

Vad är covidbevis.se och EU:s digitala covidintyg?

9 juni 2021 godkände EU-parlamentet att EU:s digitala covidintyg kunde börja användas från 1 juli 2021 till och med 30 juni 2022. Det finns ett förslag på förlängning till och med 30 juni 2023 som kan börja gälla beroende på hur pandemin utvecklar sig. Besök gärna EU-kommissionens sida som handlar om covid-intyget. Eller läs pressmeddelanden i EU-kommissionens pressrum.

I Sverige är det covidbevis.se hos E-hälsomyndigheten som utfärdar EU:s digitala covidintyg om vaccination, negativt covid-test eller att man tillfrisknat från covid-19.

Den som inte har tillgång till dator eller mobil kan få intyget på papper. Pappersintyg hinner man vänta på om det gäller vaccination eller att man tillfrisknat. För negativt covid-test räcker tiden inte till att vänta på ett intyg som kommer i brevlådan.

E-hälsomyndigheten berättar mer om tjänsten Covidbevis.

Travel Safe och informationssidor från spanska regeringen

Spanien har en webbplats som heter Travel Safe. Där kan man välja Sverige på en Europakarta för att få se den senaste informationen om vad som gäller för att resa – både från Sverige till Spanien, och från Spanien till Sverige. Där finns också en Spanien-karta där man kan se eventuella covid-restriktioner som är aktuella i regionen som man ska resa till. Besök Travel Safe.

spanska regeringens informationssida om covid-19 har de samlat alla länkar till webbsidor som handlar om resande. Informationen är på spanska.

Måste man sitta i karantän när man reser in i Spanien?

Nej, något karantänkrav finns inte för resenärer från Sverige, utom om man vet att man kommit i kontakt med någon som är covid-19-positiv.

Regler och restriktioner för varje spansk region

Det är tillåtet att resa från en del av Spanien till en annan utan några särskilda skäl. Perimeterkarantänerna är borttagna sedan 9 maj 2021 då det spanska nödläget upphörde.

Balearerna (Mallorca mm) och Kanarieöarna har tidvis under pandemin haft särskilda regler för inresa från spanska fastlandet. Information från Balearerna, Information från Kanarieöarna.

Varje region har egna regler och restriktioner baserat på smittspridningen. På nationell nivå gäller fortfarande obligatoriskt munskydd inomhus. Den regeln kommer att ändras 20 april så man bara behöver ha munskydd i kollektivtrafik, apotek samt när man besöker vård och omsorg till exempel en vårdcentral eller äldreboende.

Lista över alla autonoma regioner och vilka regler som gäller inom varje region.

Covid-läget i Spanien

Statistik över coronasituationen i Spanien

Aktuell Europakarta med gröna, gula och röda regioner

Aktuell världskarta från spanska myndigheter med gröna, gula och röda länder

Fotografier: Pixabay och Spain Travel Health

34 kommentarer Lägg till din

 1. Zeki skriver:

  Hej!
  Jag vill resa till Spanien men jag har inte svensk medborgarskap. Jag har permanent uppehållstillstånd och jag har främlingspass. Får jag inresa till Spanien?
  Mvh Zeki

  1. Kia skriver:

   Hej Zeki!
   Som jag har förstått det ska främlingspass fungera för att åka på semester inom EU. Kontakta spanska ambassaden, du behöver kanske också ansöka om visum, det är lite olika för olika länder: emb.estocolmo@maec.es . Lycka till!
   Mvh Kia

 2. Magnus skriver:

  Får man som amerikan mellan landa i spanien vidare till sverige

  1. Kia skriver:

   Den information som finns från Spain Travel Health just nu är att det är tillåtet för internationella resenärer att mellanlanda i Spanien om man ska vidare till ett annat land. Mellanlandningen får vara högst 24 timmar och man får inte lämna flygplatsen. https://www.spth.gob.es/

 3. Ulrika skriver:

  Tack för superbra information om resa till Spanien i covid-tider. Vi har inte varit i vår lägenhet (område Zeniamar/Playa Flamenca) sedan 2020-02 och längtar. Planerar att åka i juli och hoppas det blir av.

  1. Kia skriver:

   Hej! Vad roligt att du tycker informationen är bra! Håller tummarna för att ni tar er ner till Playa Flamenca i juli. Trevlig resa!

 4. Per Erik skriver:

  Hej och tack för info. Man blir lite konfys över alla olika uppgifter som cirkulerar. Vi hoppas kunna få våra barnbarn på besök i sommar 12 och 14 år, men blir
  inte riktigt kloka på vad som gäller. Var hittar man info om var de kan få test och intyg t.ex. Tacksam för lite hjälp. MVH Per Erik

  1. Kia skriver:

   Hej! Håller med, det är många uppgifter och allt ändras väldigt fort. Det allra senaste från måndag den 7 juni är att Spanien kommer att godkänna både pcr-test och antigen-test, antigen är billigare och man får snabbare resultat. Man måste ta testet senast 48 timmar innan man landar i Spanien. Det finns kliniker runtom i Sverige som utför testerna. Till exempel samarbetar SAS med Vaccina där man får rabatt. Vissa Kronans Apotek samarbetar med DocLabs. Förutom intyg om negativt covid-test ska de fylla i varsin hälsodeklaration från https://spth.gob.es/ eller i appen SPTH. Flygbolaget ska också skicka ut information i god tid om vad som gäller för resan. Ett tips är att boka direktflyg Sverige-Spanien, med mellanlandning tillkommer ytterligare ett lands coronaregler och krav på intyg. Får de sällskap av en vuxen på vägen ner? Just nu verkar nämligen flygbolagens service för ensamresande barn vara inställd, kan vara värt att kolla upp i så fall. Hoppas det går bra med deras resa, blir säkert jättekul att få hälsa på mor/farföräldrar i Spanien! Mvh Kia

 5. Kerstin skriver:

  Jag åker från Sverige och mellanlandar i en stad i Spanien och åker sedan vidare till nästa stad som är slutdestinationen (också inom spanien) . Behöver jag två olika QR-koder då jag åker två olika flygplan med två olika flight numbers? Undrar detta då flygnummerna efterfrågas när man fyller i hälsodeklerationer…

  1. Kia skriver:

   I hälsodeklarationen behöver du ange flight numret för flyget som du kommer med från Sverige till Spanien. Jag kan inte se någonstans att det skulle krävas något ytterligare vid mellanlandning, men det är säkrast att du dubbelkollar med flygbolaget. Det ska räcka med samma QR-kod för hela resan och så förstås att du har ett korrekt covid-intyg. Här gäller det att ha lite extra koll om slutdestinationen är Kanarieöarna eller Balearerna som kan ha lite specialanpassade inreseregler.

 6. Ann skriver:

  Hej, äntligen en tydlig och jättebra information! Stort tack för det. Vi är en familj som har bokat resa från Köpenhamn till Barcelona i slutet på juli med hemresa 6 augusti och jag och min man kommer då vara fullvaccinerade och det har gått två veckor efter vi reser ut så det känns ju inte som ngt problem. Men funderar på hur man löser testen för våra ”barn” (14 och 18 år) inför resan tillbaka till Danmark. Vet ni möjligen om det finns lättillgängliga testmöjligheter på plats nere i Spanien, kanske på flygplatsen eller hur det ser ut?
  Kanske har ni ngt tips hur man kan gå tillväga? Tack på förhand

  1. Kia skriver:

   Hej! Vad roligt att du tycker informationen är bra! Om smittspridningen fortsätter åt rätt håll borde Katalonien klassas som grön region i augusti och då behöver ungdomarna inte testa sig för att resa till Danmark. Annars finns det testmöjligheter både på flygplatsen och på kliniker i Barcelona. Personligen skulle jag testa inne i city dagen innan, gillar inte att stressa samma dag som jag har ett flyg att passa. Den här sidan har länkar till testcenter runtom i Barcelona: https://www.barcelona.com/barcelona_city_guide/all_about/barcelona_airport_bcn/covid_testing_in_barcelona Trevlig resa! Mvh Kia

 7. NINA skriver:

  Hej
  Jag bor i Sundsvall och tänkte resa till Spanien i juli med flyg från Stockholm. Behöver jag pcr /antigen test eller går det bra utan dem

  1. Kia skriver:

   Hej! Hoppas inte svaret kommer försent. Just nu är Sundsvall och hela Mellannorrland grön region. Det gäller till och med 11 juli, därefter kommer nytt beslut. Det innebär att det räcker med hälsodeklaration och QR-kod från SPTH, antingen via appen (Spain Travel Health) eller via deras hemsida. https://spth.gob.es/ Listan med gröna och röda regioner finns här under Risk countries/areas: https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm Trevlig resa! Mvh Kia

 8. Annika skriver:

  Hej jag har fyllt i 2 olika SpTH den ena ladda jag ner via Android app och den andra hämta jag via UD
  Den första har jag provat att göra 2ggr MEN den ”fastnar” på 2 olika ställe och går inte att radera och börja om. 🤔
  Den andra via UD kunde jag fylla i det mesta fick en kod att fylla i
  Sen tog det stopp tydligen ska resten fyllas i 48 h innan.
  Min svenska väninna som bor i Spanien säger att det är den första (som jag ladda ner) måste göras
  Vilken ska jag rätta mig efter 🙏

  1. Kia skriver:

   Hej! Du skrev för några dagar sen och jag har inte hunnit svara förrän nu, tyvärr. Du har förmodligen redan hunnit resa, hoppas det gick bra 🙂 Innan varje resa brukar jag installera om android-appen för SpTH så jag får med senaste uppdateringarna. Jag vågar inte chansa att fylla i något i förväg, blivit problem när jag provat, så jag håller mig inom 48 timmar innan avresa. Det går inte att använda å, ä och ö, så bor man som jag på en adress som innehåller ”vägen” så får man skriva ”vagen”. Har du fått e-post från SpTH med ”form identifier” och ”security code” så är det det formuläret som gäller som du ska gå tillbaka till och fylla i. Deras system känner av vilket formulär som är rätt, så du kommer bara att kunna slutföra det ena formuläret, annars får du felmeddelande att du redan har ett formulär påbörjat för den dagen. Been there, done that 🙂 Ha en fin semester i Spanien! Mvh Kia

 9. Anna-Karin skriver:

  om man har råkat fylla i fel i hälsodeklarationen att man har varit i kontakt med en person som har covid men att detta inte stämmer kan man bli stoppad på Malaga flygplats och inte få komma in i landet

  1. Kia skriver:

   Hej! Om du har fyllt i hälsodeklarationen fel kan du logga in på http://spth.gob.es/modifyqr och uppdatera så det blir rätt. Det är den länken som finns i mejlet som innehåller din QR-kod. Jag vet inte exakt vad som händer om man fyllt i att man varit i kontakt med någon som har covid. I värsta fall skulle det kunna betyda att du får åka tillbaka med nästa flyg, alternativt att du blir satt i karantän. Så det absolut bästa är att redigera hälsodeklarationen. Hoppas allt går bra! Mvh Kia

 10. Levan skriver:

  Hej!
  Om vi reser från Göteborg den 21 Augusti tills 25 augusti måste ett PCR test eller antigentest göras eller räcker det med hälsodeklaration?

  1. Kia skriver:

   Hej! Det går tyvärr inte att veta än vad som gäller, nuvarande lista över riskområden gäller 2-8 augusti. Den här veckan räcker det med hälsodeklaration om man reser från Göteborg. Håll utkik på denna sida under rubriken Risk countries/areas: https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm Troligen kommer en ny lista 14 augusti där det står vad som gäller för 16-22 augusti, om Göteborg fortfarande är grönt eller har blivit riskområde. För perioden 23-29 augusti borde det komma en ny lista 21 augusti. Trevlig resa!

 11. Jonas skriver:

  Hej, behöver man göra en ny hälsodeklaration om man ska vidare från Mallorca till Malaga?

  1. Kia skriver:

   Hej! Nej, just nu behöver man inte göra en hälsodeklaration om man reser från Mallorca till Malaga. Däremot om du vill resa tillbaka från Malaga till Mallorca så behöver du just nu fylla i en särskild hälsodeklaration för Balearerna: https://viajarabaleares.ibsalut.es/formulario/?locale=es Såvitt jag kan se så gäller nuvarande regler till och med 11 augusti.

 12. Stefan skriver:

  Hej
  Om jag flyger från Sverige till Kanarieöarna men med byte av flyg i Barcelona, behöver jag två hälsodeklarationer
  Dvs. En som avser Sverige till Barcelona och en som avser Barcelona till Kanarieöarna
  I Barcelona sker utcheckning och ny incheckning
  Tacksam för svar
  Stefan

  1. Kia skriver:

   Hej Stefan! Ledsen att du fått vänta på svar! Här ska flygbolaget mellan Barcelona och Kanarieöarna informera om vad som gäller någon tid innan din resa. Kontakta dem annars så du får den senaste informationen. Just nu verkar det inte krävas en ytterligare hälsodeklaration. Det räcker med vaccinationsintyg eller negativt covidtest. Mvh, Kia

 13. Joachim skriver:

  Hej

  När man ska göra hälsodeklarationen för barn under 12 , vad gör man när man ska fylla i vaccinationen eller covid test. Eller behöver man inte fylla i det då?

  Jocke

  1. Kia skriver:

   Hej! För barn under 12 år räcker det med hälsodeklaration. De behöver inte göra covidtest. Hoppas ni får en fin resa till Spanien! Mvh Kia

 14. Torsten skriver:

  Mitt Spth dokument (hälsodeklarationen) har fastnat och jag kan ej fortsätta med formuläret
  och ej ändra, verkar som det är mitt namn som blivit fel.
  Hör försökt igen och nu är det spärrat.
  Kan jag fylla i på avgående eller ankommande flygplats?
  Jag skall till Palma, Mallorca.

  1. Kia skriver:

   Hej! Spanien har bett flygbolagen kolla QR-koden på passagerarna innan de kliver på flyget till Spanien. Tidigare fanns det pappersformulär man kunde få, men tror det är borttaget. Du kan försöka få hjälp av personalen på flygplatsen i Sverige, men det kanske blir lite väl stressigt? Hur långt kom du i hälsodeklarationen? Har du sparat ditt namn och flightnummer är systemet spärrat för att göra en till som gäller en flygning på samma dag. Då ska du ha fått e-post med information som du kan använda för att redigera hälsodeklarationen. Gå då till den här sidan via din dator, inte mobilen: https://www.spth.gob.es/recover. Där ska du fylla i ”form identifier”, ”passport number” och ”security code”. Efter det ska du kunna göra klart eller redigera formuläret. Använd aldrig å, ä eller ö, ersätt med a och o. Hoppas det ska funka! Mvh Kia

 15. Anette skriver:

  Hej,
  Min dotter är 15år och har hunnit få första vaccinationen. Vi åker ner om några dagar till Spanien. Måste vi göra ett prc-test på henne?
  Mvh Anette

  1. Kia skriver:

   Hej Anette! Nu fick du vänta lite på svar, så ni kanske redan har hunnit åka? Hoppas ni får en härlig semester i Spanien! Som du säkert fått reda på är det pcr-test eller antigentest som gäller om man bara fått en vaccination. För inresa till Spanien krävs två sprutor och att det ska ha gått 14 dagar efter sista sprutan. Det finns också en liten grupp människor som får vaccinsorter där man bara får en spruta, men ungdomarna får ju Pfizer allihopa och då är det två sprutor. Mvh Kia

 16. Zarah skriver:

  Hej! Kanske kan få svar här….om man är på resa i Spanien och testar positivt är det någon som vet hur man gör sen efter de 10dagarna i karantän när man vill resa hem? Förstått att man kan behöva ett tillfrisknadsintyg, men var får man ett sådant i Spanien?

  1. Kia skriver:

   Hej Zarah! Om du testar positivt för covid när du är i Spanien kan du ringa ett särskilt telefonnummer för att få svar på frågor om vad som krävs. De vet allt om intyg, tester mm. Varje autonom region har ett eget nummer, se listan här: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/telefonos.htm Oftast är det samma klinik där man gör ett positivt test där man sedan gör ett negativt test för att få ett tillfrisknandebevis. Är man svensk medborgare får man komma in i Sverige utan covid-test, vaccinationsbevis eller tillfrisknandebevis. Det enda FHM väldigt gärna vill är att man gör det gratis covidtest som ska finnas när man landar, eller testar sig så fort man hinner på hemmaplan. Om man mellanlandar på väg till Sverige så gäller det landets regler. Lycka till! Mvh Kia

 17. Birgit skriver:

  Skall inreseformuläret fyllas i 48 timmar innan avresa eller 48 timmar innan ankomst till Gran canaria? Åker med tui.

  1. Kia skriver:

   Hej! Det är 48 timmar innan ankomst till Gran Canaria som gäller. Så här skriver spanska myndigheter: ”You can get your FCS from the SpTH website or from the SpTH mobile app. Once you have completed it correctly, you can sign it (from 48 hours before your arrival in Spain) and obtain your QR code associated with your trip.” Mer information finns på denna sida: https://spth.gob.es/faq?tab=2 Trevlig resa 🙂 Mvh, Kia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *